Lefse og salmesang

Som jeg koser meg her. Tv`n på full guffe med salmesang og jeg har bakt Nordlandslefse. Nei da, jeg er slett ikke nordlenning, men disse lefsene er jo så gode for oss alle. Jeg fikk oppskriften i Bodø for mange år siden. Mens jeg smurte smør og sukker på lefsene spilte de Nordsnorsk Julesalme av Trygve Hoff. Jeg måtte jo passe meg så ikke tårene trillet ned på det jeg drev med. Skikkelig julestemning.

Jeg begynte tidlig i dag med blant annet sirup, fløte, surmelk og mel. Deigen ble knadd sammen og kjevlet ut. I år hadde jeg endelig fått meg nytt kjevle. Et sånt med pigger vet du. Det gikk ikke å kjevle med det akkurat, men ved å bruke det til slutt, ble leivene jevne med et fint mønster. Etter steken la jeg dem i stabler til de var kalde. Noen hadde jeg stekt litt hardt, så de fikk seg en runde med dynkeflaske med rent vann før jeg smurte dem med smør, sukker og kanel. Så var det bare å legge to og to leiver imot hverandre og skjære dem i snipper.

Jeg har kokt kaffe og nå skal det prøvesmakes på litt av de bitene jeg skar av! For å få pene snipper måtte jeg pynte litt på endene med kniven. Jeg er slett ikke utlært i dette. Du skulle sett min mormor, med hvitt skaut og forkle, takke og bakstefjel. Ja, det var tider det. Men jeg får forsøke som best jeg kan til jul selv, om jeg bare har en stekeovn, det går så fint så.

 Kanskje jeg får ønske meg takke til neste jul? Nå har jeg i hvertfall fått dreisen på de lefseleivene.


 Synes det er gøy å pynte litt også da, så en litt tørr spiss fikk bli juletre på toppen. Skulle ønske du kunne få smake, for de var veldig gode!

8 kommentarer
    1. Skulle gjerne smakt ja..men jeg får nyte synet :)…høres ut som en bra dag, lefser og salmesang..
      Koselige stemningsfulle bilder…fortsatt fin dag <3

    2. annebe: Hei på deg. Ja, jeg har virkelig kost meg med sangen i formiddag.Jeg kommer slett ikke til å se alt, men de første sangene med julesanger MÅ jeg få med meg da. Ute er det grått, men her inne er det god stemning nå altså! 🙂

    3. Fantastisk 🙂 Ser då deiliig ut atte. Og SÅ koselig også 🙂 Helt julestemning fikk jeg her nå hvertfall :- ) Takk for det <3 🙂

    4. frodith: Nå begynner visst nissene å tasse der ute eller? Kjenner at det er julestemning i huset, enda jeg ikke har tatt fram noe enda! Det er noe med duft av bakst, musikk og stearinlys!

    5. oj! her var det da også skikkelig jul! nammenammenammenamm! har du noen gang forsøk å lage slike med glutenfritt mel? 😛 prøver finne oppskrifter på ting som ikke klisser seg så mye at det ikke kan bakes ut. glutenfritt mel er ikke helt samarbeidsvillig, nemlig… så om du tilfeldigvis skulle ha noen mening om det? 😉 😛

    6. Mitt liv som restehaug: Nei, det har jeg ikke prøvd enda, selv om jeg har en venninne som ikke tåler gluten. Hmmm, her må det tenkes hardt! Hvorfor ikke prøve med grovt glutenmel kanskje? Jeg bakte da kjeks av det en dag her, og de ble herlige dyppet i 70 % sjokolade.
      Så dine fine krumkaker med julerødt merke. Superlurt! Takk for at du tittet innom med en kommentar. Du er hjertelig velkommen igjen.

    7. Ja takk, jeg skulle ønske jeg kunne smake, for de så kjempegode ut 🙂 Må kompensere med litt vafler jeg nå tror jeg 😉
      Det er så hyggelig å ta vare på sånne gamle tradisjons bakster for ellers forsvinner de jo i all denne nymotens matlaginga. Det er de gode gamle oppskriftene som oftest er best 🙂

    8. Åse Helen: Helt enig. Jeg “lurte” ut denne oppskriften av bestemoren til en venninne av meg. Noen forklaring fikk jeg ikke, det fikk jeg finne ut av selv, var svaret. Jeg var jo ikke i slekt med damen må du vite. Morsomt at jeg får det til hver jul likevel. Her blir de veldig fort borte! Like fort som gode vafler!!!! God helg!

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg