Jona, et adventseventyr i 24 deler, del 24

24

Johanna gledet seg til julegavene, men det var bare å vente. Katten kom inn igjen etter å ha snakket med nissene. Sammen krøp de opp i sofaen med Vera og bamsen. «Kan du ikke fortelle et eventyr da!» ba Johanna. «Da går tiden litt fortere.» De andre lyttet også da hun begynte med lun stemme. Stemningen bredte seg i stua. Det brant koselig i peisen og alle stearinlysene i stua lyste.

«Vi skal lese juleevangeliet før middagen, men vi kan jo prate litt om det, mens vi tar en kopp gløgg. Potetene må koke en stund til vet du.Jeg synes det juleevangeliet kan være litt vanskelig å forstå for barn. Skal jeg fortelle hva jeg tenker om det?

Dette skjedde for lenge siden. Ute på Betlehemsmarkene var det mange gjetere som passet på dyrene sine i natten. Det en liten gjetergutt der som var så redd for mørket. Selv om pappa tente bålet i kvelden, så ville han ikke leke med de andre.


Han dro skinnfellen over hodet og gråt seg i søvn hver natt. Det ukjente i mørket var så skremmende. Han så jo ingenting. Alle lyder som han visste hva var om dagen, ble skumle i natten. Der han skulle gå, så han ikke nok til å vite hvor han trygt kunne sette føttene. De andre smågjeterne lo litt av han. «Hvorfor er du så redd? Vi kan passe på deg. Kom da! Vi skal leke gjemsel, skremme hverandre litt og se på stjernene.» Sammen følte de seg trygge og sterke. Om en av dem falt eller ble litt urolig, var det alltid noen der som hjelp dem til rette igjen. Han skulle så gjerne gått sammen med dem i stedet for å ligge igjen alene, men han våget rett og slett ikke. Han så inn i flammene på bålet og forsøkte å finne mot til en gang å leke med de andre. Det hørtes ut som om de hadde det veldig morsomt.


Så kom den store stjerna på himmelen den første julenatten. Forundret fikk han skinnfellen vekk fra ansiktet og stirret opp mot himmelen. Han glemte redselen for mørket og reiste seg opp. Himmelen skinte og lyste som et vakkert eventyr. Alle barna og de voksne hadde gått for å samle sammen sauer og lam til kvelden, så han var helt alene. Over han svevde en hærskare av engler. De danset i luften og det lyste omkring dem mer enn fra sola. Han måtte nesten holde seg for øynene innimellom. Fortsatt var han så redd at tårene trillet, men han hadde blitt så nysgjerrig at han måtte se. De sang så vakkert til Herrens pris. En engel bøyde seg ned og dro han forsiktig i ermet på jakken.

«Ikke gråt, jeg skal fortelle deg en stor glede. En liten baby er født og du kan få se han om du skynder deg. Han venter! Ser du stjernen? Den vil lyse for deg hele veien til Betlehem. Skynd deg og rop på vennene dine. Se hvor fint den lyser i natten. Alt er en gave til deg og dine. Ja, til alle mennesker!»

Gråten og redselen forsvant, og i stedet smilte han sitt vakreste smil. Han løp ut på hyrdemarken og ropte til de andre at de måtte bli med han å følge den store stjerna. Alle mistet nesten pusten av overraskelse og glede. Endelig var han med i leken tenkte de alle.I lang rekke løp de etter hverandre i natten. Snart var de framme ved stallen. Stjerna stanset der og lyste om mulig enda sterkere. Maria og Josef som var foreldrene til det lille barnet, ønsket dem velkommen. Alle, både små og store hyrder satte seg stille ned rundt krybben. Den lille gutten het Jesus og viftet med armene. Både stjerne og måne vinket og blinket til ham i natten. Den lille gjetergutten var ikke redd lenger. Ikke var han alene heller. Så lenge den store stjerne lyste i natten, ville han glede seg med de andre. Sauer og lam flokket seg om dem og alle gledet seg over det som hadde skjedd.

Mammaen til det lille barnet sa hun ville gjemme øyeblikket i sitt hjerte for alltid. Pappaen rettet seg stolt opp og sa at han ville vokte den lille familien sin med sitt liv om det var nødvendig. Julenatten senket seg over dem alle. Rundt det lille Jesusbarnet sov snart alle de små gjeterbarna. De holdt seg varme av alle sauene som sov sammen med dem.

De voksne gjeterne gikk av sted ut på markene igjen og fortalte alle de så hva som hadde skjedd. «Vår lille gjetergutt er ikke redd for mørket lenger. Han så en ny stor stjerne og fulgte den til det nyfødte barnet. Vi fikk alle dele gleden med han og den lykkelige familien i julenatten. Ære være Gud i det høyeste og fred på jorden,"sa de til hverandre. Så var det jul på jord og alle engler sang videre sine vakre sanger. Jeg er sikker på at om du går ut i natt, så vil du også se stjerna og høre lyden av englesang. Ingen trenger å være redd for mørket når den stjerna lyser.»

Johanna satt storøyd å hørte. Så tok hun Vera i hånden og samme gikk de ut på trappa. Katten gikk ut han også. Ute på krakken lå skinnfellen så fint og mamma hadde også lagt ut noen røde pledd i anledning kvelden. De pakket seg inn og så opp mot stjernehimmelen. Johanna var ikke så mørkeredd lenger hun heller. Sammen med din julebestemor var hun like trygg som gjetergutten sammen med sine venner. Vera pekte ut Betlehemsstjerna, Karlsvogna og Lillebjørn. Månen lyste så fint og borte på jordet kunne de se at Mons var ute på tur. Nå var det virkelig julenatt over gården. Snart ville nok nissen komme, tenkte Johanna. Hun var helt sikker på at hun ville få det hun ønsket seg mest av alt. En diger lommelykt, så hun kunne se godt i natten.

Jona satte seg godt til rette på utsiden av vedskjulet. Han holdt hardt på grøtspannet sitt. Grøten som Johanna hadde satt ut var så søt og god, at han var stolt. Det var en ære å få et sånt måltid på julekvelden. Det beviste at de satte pris på jobben han hadde gjort. Han hadde spist litt sammen med katten, før han fylte opp spannet sitt.


Ikke lenge etter ble han løftet opp av Vinden og de hentet også bestefar Anskar.


Før de fortsatte reisen tittet de inn av vinduet hos Vera. Der hygget de seg i stua og nissene gledet seg over at alt var bra med alle denne kvelden.

Det gikk over skog og hei, og så var de igjen sammen med alle sine i Vinterland. De skulle også feire jul. Den digre grøtbollen mitt i festsalen ble fylt til randen av all grøt nissene hadde fått på gårdene før de dro. De samlet seg alle sammen, både barn og voksne, alle vinder og de kongelige. Så var det klart for deres julekveld.

Inne i huset var det glede og jubel. Johanna fikk sin lommelykt og de andre fikk blandt annet både fine votter og luer. Juletreet strålte i kvelden og etter middagen var det både godteri og kaker på bordet. Veras gamle bamse var helt vemodig der den satt og katten koste seg ved peisen. Johanna tittet ut av vinduet til stadighet, for Vera hadde sagt at på julekvelden kunne alle se nissen. Hun var sikker på at hun så sleden som for over himmelen i ly av mørket og hun vinket og lo. «God jul alle sammen, god jul!» hvisket hun for seg selv.

Noen lette skyer danset over himmelen og minnet om et helt englekor. Lett snø dalte stille ned over skogen. Vinden hvisket eventyr til alle som ville høre i vinternatten.

Om du går en liten tur ut i julenatten kan du kanskje hører lyden av bittesmå bjeller i det fjerne. Det er smånissene som danser rundt juletreet i Vinterland. De har på seg sine babyluer med bjeller i toppen. Alle synger og drømmer om at de snart er store nok til å få skikkelige nisseluer, akkurat som Jona. Kanskje komme en av dem til deg ved neste adventstid, da er det bare å glede seg til hva som kan skje.

SLUTT

Tusen takk for at akkurat DU leste med i mitt lille juleeventyr. Jeg har satt pris på hver og en av dere, om dere har kommentert eller ikke. Kanskje kommer det en fortsettelse et annet år.

Nå vil jeg ønske deg og dine en vakker julehøytid! Gledelig jul fra meg!

26 kommentarer

FOr en nydelig slutt på Jona, et adventseventyr <3

Nydelig - rett og slett :-) Julen kan senke seg :-)

Tusen takk for denne fortellingen i 24 deler, natheless. Vakkert!

Ønsker deg og dine en god jul :-D

natheless

24.12.2016 kl.15:14

Etdiktomdagen: Det har vært en fryd og dele det med deg og de andre! Juleklem fra meg :)

toveview

24.12.2016 kl.13:30

Jeg har ikke fulgt med helt fra starten, men så vakre malerier. De satte meg i skikkelig julestemning, du er flink! Både til å skrive og tegne / male. Nå er jeg superglad for at jeg fikk med meg slutten. Du burde skrive og illustrere bøker, barnebøker.

En vakker julehøytid til deg også! God jul, klem <3

natheless

24.12.2016 kl.15:15

toveview: Tusen takk for hyggelige ord. Kos deg masse i jula. Her kommer straks julegjestene. Klem fra meg :)

fjellgeitbundingen

24.12.2016 kl.14:01

Vakker avslutning av adventshistorien og nydelige bilder. Ønsker deg en trivelig julefeiring.

natheless

24.12.2016 kl.15:16

fjellgeitbundingen: Tusen takk Nyt jula! Klem fra meg :)

frodith

24.12.2016 kl.14:07

Åå, så vakkert Natheless, takk for at du lager så fine historier år etter år :-) Kos deg masse med julen og nissene , så snakkes vi snart igjen <3 god jul <3 Klemmer <3

natheless

24.12.2016 kl.15:16

frodith: Det har vært en glede fra dag en! Juleklem til deg! Nå kommer julegjestene våre!

Søtmonsen :))

24.12.2016 kl.14:12

Tusen takk til DEG, for en utrolig fin og koselig adventskalender <3 God jul til deg og dine <3 ^^

natheless

24.12.2016 kl.15:17

Søtmonsen ): Det har vært en fryd og en glede fra første desember. Ja, før det også, for jeg startet jo litt i november. Juleklem til deg og takk for alle hyggelige kommentarer! :)

margarites

24.12.2016 kl.16:00

Tusen, tusen takk for at jeg har fått følge adventshistorien din. Den var nydelig, og jeg håper allerede på en ny til neste år. Det er så koselig å lese. Måten du skriver på og illustrerer er så flott! Riktig GOD JUL! Klem <3

natheless

25.12.2016 kl.10:49

margarites: Hjertelig takk for fine ord og ha en vakker juletid! Klemsiklem :)

karidansen

25.12.2016 kl.02:27

Jeg sier det igjen : En flott helhet med tekst og illustrasjoner!:D

natheless

25.12.2016 kl.10:49

karidansen: Hjertelig takk Kari! Ønsker deg en fin juletid! :)

dvergpinschere i mitt hjerte

25.12.2016 kl.08:54

Så nydelig!! Herlig eventyr og flotte tegninger til! Tuuusen takk! og ha en riktig GOD JUL!!

natheless

25.12.2016 kl.10:49

dvergpinschere i mitt hjerte: Tusen takk for fine ord og fortsatt god jul!

Margrethe

25.12.2016 kl.19:18

En nydelig slutt også! Det har vært en stor glede å lese - du skriver flott, og tegningene er så supre! Tusen takk! Mange klemmer <3

natheless

26.12.2016 kl.08:27

Margrethe: Mange takk for at du fulgte med helt til slutt! Ønsker deg herlige romjulsdager! :) Klemsiklem :)

ladyaugust

26.12.2016 kl.15:38

Oh så fantastisk hele historien er :D Tuuusen takk for en vakker magisk stund <3 Nydelige malerier som vanlig, du er en helt ekte kunstner du <3 gooodklæmme :D

natheless

26.12.2016 kl.15:41

ladyaugust: Tusen takk vennen. Det har vært en fryd hele desember for meg med denne historien. Glad du likte den! Klemmer til deg i vinden. Her er det middagshvil på julegjesten vår, så jeg må være litt stille!!! Koser meg og leser litt blogger da! :) Klemmer til deg :)

fruensvilje

26.12.2016 kl.21:42

det var en vakker slutt på adventshistorien og jeg har kost meg hver dag når jeg har lest.

Julen har vært fin hos oss selv om stormen raser akkurat no

natheless

27.12.2016 kl.09:18

fruensvilje: Tusenhjertelig takk. Glad du likte det! Her fikk vi bare litt vind en stund i går kveld og høyvann. Men i dag er det helt stille igjen! Ha en fin dag! :)

cuskima

28.12.2016 kl.12:49

utrolig nydelig slutt <3<3 <3

god romjul til deg <3 klemmeting

natheless

28.12.2016 kl.14:06

cuskima: Tusen takk og kos deg videre! Klemsiklem:)

cuskima

29.12.2016 kl.14:21

<3

natheless

29.12.2016 kl.14:45

cuskima: :)

Skriv en ny kommentar

natheless

natheless

59, Fredrikstad

Her vil jeg vise foto fra natur, mat, interiør og skrive litt. Natheless betyr "Ikke desto mindre". Hvorfor jeg kalte bloggen det, var en ren tilfeldighet. Jeg valgte egentlig et helt annet navn, men det var opptatt. Da bladde jeg gjennom ordboka og fant dette, Natheless. Synes det var et spennende ord som ikke desto mindre ga meg tid til litt undring. Ønsker alle som titter innom velkommen til min blogg.

Kategorier

Arkiv

hits