hits

Del 24. Adventshistorie. Erles juledrøm.

24

Vesla jublet. «Det er julekveld. Hurra!» Lillebroren hennes tittet storøyd på henne. «Julekveld? Det er ikke kvelden nå?» Det var bare morgenen enda, kvelden kom jo senere ble de enige om. De gikk inn i stua og satte seg ved juletreet og ventet på at mamma og pappa skulle våkne. Det tok tid innen de kom. Mamma gjespet langt. «Tenk å våkne så tidlig da. Klokka er bare seks, men det er vel bare å få fram frokosten og starte dagen. Jeg har mye jeg skal gjøre.»

I Erles hus startet også dagen ved morgengry. Hun tente en mengde med stearinlys og satt der i tussmørket og koste seg med julekake med brunost og dagens første kopp kaffe lenge før det lysnet. «Så godt jeg har det. Jeg er spent på hvordan dagen blir, men det blir sikker trivelig.»

Inne på skogen gikk Jona av sted til dagens arbeid. Siste dag var det. Julekveld. Han gledet seg til å reise tilbake til Vinterland med alle de andre. Men først skulle han se til at fuglene hadde fått mat, at det var ryddet overalt, med pene snøkanter og at kattene oppførte seg. Han trodde han hadde klart alt han skulle. Det manglet bare å se etter at alle fikk sitt i kveld.

Da klokkene ringte jula inn satt alle høytidsstemt i kirken.  Erle var på senteret og hjalp til med julematen der noen timer. De skulle hente henne på hjemveien. Vesla så opp i taket og studerte malerier og treverk. Orgelet bruste og alle i salen sang med på «Glade jul». Det var så fint og akkurat som om hun ble fylt opp i hele kroppen av glede. Presten leste juleevangeliet og hun tenkte på julekrybben til Erle som hadde blitt så fin etter at hun hadde malt alle figurene. Onkel Harald hadde tatt på seg dress og var nesten fremmed der han satt, men han smilte vennlig til henne og hvisket. «Nå er det jul og da kan alle drømmer gå i oppfyllelse. Hva er din drøm?» Vesla tenkte seg om og så hvisket hun tilbake. Hun kunne se Harald rødmet før han nikket blidt.

Det var mørkt ute da alle kom hjem til gården. Bordet var dekket og pappa leste juleevangeliet en gang til, men fra barnebibelen denne gangen, så barna også fikk alt med seg.

Middagen ble servert og til slutt var det riskrem med rød saus. Vesla lurte på om nissen ville ha det også? Men de ble enige om at grøt nok var det beste.

Arvid og Vesla gikk hånd i hånd ut i mørket. Hun bar grøtbollen forsiktig med seg. De hadde drysset på kanel og sukker og mamma hadde helt over litt smeltet smør til slutt. Borte ved inngangen til fjøset ble de enige om at var det beste. Arvid hadde båret treskjeen og han tredde den ned i grøten før de sa «vær så god» og gikk inn igjen. Jona var så sulten, men han måtte be de andre spare litt til han for han visste hva som kom nå!

Onkel Harald hadde vært hjemom en tur for å gi hesten vann. Etter en stund kom han inn igjen. Han hadde på seg et digert hvitt skjegg og en rød nisselue. Han bukket og forklarte at han måtte være hjelpenisse, for fjøsnissen og alle hans venner måtte ha matro. Fra en stor sekk delte han ut gaver til høyre og venstre. Vesla var så spent på hva de ville synes om gavene, at hun helt glemte sine egne. Mamma ble så veldig glad. «Tenk å få en så fin gave av dere da. De har lovet å plukke blomster til meg når det blir vår. Ikke nok med det, jeg skal få hjelp med oppvasken også om jeg spør! Tusen takk!» Pappa ble like glad for han skulle få kaffe på senga på førstedag jul. Erle fikk beskjed om at de skulle gå en tur i skogen en dag og Onkel Harald fikk vite at de kunne komme å strigle hesten en dag på nyåret. Fra Arvid fikk Vesla en fin tegning og han fikk en lang heklet snor til bamsen sin av henne. Vesla synes dette var det beste hun hadde vært med på og takket Erle for ideen. Julehunden fikk en fin rød genser og så var det gaven pappa hadde laget til Erle. Hun pakket forsiktig opp og tittet på skrinet. «Noe så vakkert har jeg aldri hatt!» De andre maste om at hun måtte se inni det. For hver ting hun tok fram strømmet tårene. «Hvordan har du klart dette Kai? Her er skjeen jeg hadde som liten, et skår av koppen min og mammas smykke, en skje som vi alltid hadde i sukkerskålen da jeg var liten og den der da!» Hun ropte ut og holdt fram pakken som Jona hadde lagt ned i skrinet. «Det er pappas klokke! Lommeuret etter bestefar som han alltid hadde i lommen på vesten når han hadde dressen på.» Hun trakk den opp, den ble som levende og tikket som den aldri skulle gjort annet. Lenge satt hun og så på den og mintes. Jona kniste for seg selv, klokke het det visst. Klokke var det!

Så kremtet Harald. «Det lå noe mer på branntomta. En hel bunke med brev. Noen var svarte her og der, men det som lå i midten var like helt. Kjenner du det igjen Erle?» Hun rynket brynene og så smilte hun. «Ja, det er vel kjærlighetsbrevene som pappa skrev til mamma en gang. Jeg hadde ikke orket å lese det enda, men så fint du fant dem.» Harald lo. «Nei, der har du feil. Det er mine brev dette. Men det kan jo tenkes at foreldrene dine synes du var for ung til å bli oppvartet på denne måten. De gjemte dem nok for deg? Men de er dine, fra meg. Skal vi lese litt her. «Kjære søte Erle. Du aner ikke hvor trist det er at jeg ikke får lov til å møte deg. Faren din sa klart ifra at jeg ikke var velkommen før du var voksen. Jeg klarer ikke å holde meg unna?. Her er noe brent vekk, men jeg kan fortsette her. En julenatt står foran oss og jeg vil se deg. Kan du ikke komme ut å se på stjernene med meg? Jeg venter ved veiskillet der vi så hverandre sist. Om du kommer, skal du få din julegave. Det er ingen dyr gave, men det er fra mitt hjerte til ditt. Kommer du? Jeg kan jo spørre det samme spørsmålet i dag. Vil du gå ut å se på stjernene med meg i julenatten etterpå? Du skjønner, at jeg har aldri glemt deg. Kjenner du meg igjen? Når jeg fikk høre at katten din het Julle, ble jeg glad. Du har kanskje ikke glemt meg helt?» Han dro av seg nisseskjegget og lua. Der sto han nybarbert og smilte. Erle begynte å le, hun lo så hun skrek og tårene trillet. «Julle»! ropte hun ut. Vesla synes ikke dette var noe fint. «Erle Perle, katten din er ikke her, og vi ler ikke av onkel Harald selv om han ble veldig rar uten skjegg.» Erle reiste seg og stemmen hennes var varm da hun snakket. «Jeg ler ikke av onkel Harald, jeg ler til han! Julle!» Harald la armene om henne og lo han også. «Ja, de kalte meg det alle sammen da jeg var ung. Jeg heter jo Harald Jul og det var jo et så stivt navn. Vesla hadde en juledrøm i kirken. Hun ville vi skulle bli kjærester. Er det håp for det tro?» Lenge sto de der og hvisket til hverandre, og Jona sukket fornøyd på utsiden. Nå kunne han spise ferdig den deilige grøten og møte kong Vinter.

Vinden blåste opp, og før han visste ordet av det var han innhyllet i snø. Kongen hilste blidt og bukket. «Svaret Jona, har du det nå?» Han bukket tilbake og begynte på forklaringen. «Tiden, er svaret. Tiden som går. Å hekle betyr å bruke tiden til noe nyttig. Klokka betyr at tiden går, og bjella rundt kattens hals minner om å ha tilhørighet i tiden. Tiden går, så ta vare på stunden og minnene. Svaret er tiden, tiden til arbeid, tiden til samhold, tiden til minner. Det er en tid til alt!» Kongen klappet han på hodet og roste han for kloke ord. «Nå er det tid for å dra hjem. Jeg vet at du ønsket deg grøt, men det har du visst ikke hatt tid til. Du kan få en juledrøm oppfylt enda. Hva ønsker du?» Jona tenkte på den deilige grøten, men han kunne ikke velge det. «Jeg ønsker at Hektor blir med hjem igjen for et år til. Han er alt for liten til å klare seg her uten meg skjønner du!» Kongen lo og nikket. «Klokt valg av en voksen nisse. Jeg skal sørge for at du får så mye grøt du vil når du kommer hjem. Hent Hektor da, så blir vi med Nordavinden hjem med en gang.»

Erles største juledrøm var oppfylt. De gikk rundt juletreet og hun følte seg hjemme sammen med de andre. Drømmen var å tilhøre en familie igjen, og det gjorde hun nå. Da Vesla litt senere skulle ta inn kattene fant hun ikke Hektor. «Han er borte. Det var nok en julekatt. Jeg har en julehund, så det går bra. Hektor kommer tilbake når han er sulten, om ikke annet til neste jul, sammen med nissen.»

God Jul!

Så vil jeg takk alle som har lest og kommentert gjennom hele desember. Om dere likte eventyret kan det hende det fortsetter en annen adventstid. Gledelig jul!

22 kommentarer

MJmettejosteinsdatter

24.12.2017 kl.08:53

Åh nå satt jeg meg klump i halsen <3

Kjærligheten <3 Det gode <3 Vakkert fra begynnelse til slutt.

Tusen takk, natheless :-)

Ønsker deg GOD JUL nå :-)

klem

natheless

24.12.2017 kl.10:36

Etdiktomdagen: Hjertelig takk. Nå kan du lese siste del når du har tid! Gledelig jul til deg! Tusen takk for alle herlige kommentarer. Juleklem fra meg:)

frodith

24.12.2017 kl.11:47

Du bør gi ut bok Natheless <3 God jul til deg :-) juleklem <3

natheless

24.12.2017 kl.13:32

frodith: Du er søt du! Tusen hjertelig. Diger juleklem til deg :)

HeidiElise

24.12.2017 kl.11:59

Takk for koselige adventshistorier. Ønsker seg en riktig God Jul! :)

Juleklemmer fra meg

natheless

24.12.2017 kl.13:32

HeidiElise: Tusen takk. Ønsker deg fine dager i jule. Klem :)

karidansen

24.12.2017 kl.23:19

En vakker avslutning på julefortellingen! Det gikk som jeg ante og håpet med Erle og Harald!!<3

natheless

25.12.2017 kl.11:30

karidansen: Tusen takk Kari. Håper du hadde en finfin julaften. Klem til deg:) Fortsatt gledelig jul!

Margrethe

25.12.2017 kl.18:35

Å så koselig en slutt! Tusen takk for hele historien - du er så god! Mange klemmer <3

natheless

25.12.2017 kl.21:20

Margrethe: Takk skal du ha for at du leste og kommenterte. Jeg har kost meg med dette. Juleklem fra meg:)

annebe

25.12.2017 kl.19:24

Da fikk jeg lest slutten også..og den likte jeg godt..<3( måtte ha litt fokus på gutta som var på besøk i går..og tidligere i dag så derfor ble lesinga litt utsatt )
Har vært så koselig med denne fortellingen, som har så mange vakre detaljer.. :)) Nisser liker nok best vanlig grøt ja, men jammen var det godt med riskrem i går..og litt i dag..hehe..
Klem og fin jul videre til deg og dine <3

natheless

25.12.2017 kl.21:22

annebe: Så koselig du likte det da! Ja, på julekvelden konsentrerer vi oss om våre. Her var det fullt hus, og i dag var det rydding og oppvask kan man si. Koser meg med en julekonsert og gløgg i kvelden nå. Tusen takk for alle hyggelige kommentarer, de satte jeg veldig pris på. Klem :)

margarites

26.12.2017 kl.11:31

Tusen, tusen takk for enda en koselig julehistorie! Jeg har kost meg i hele desember, selv om jeg ikke har vært så flink til å kommentere hver gang. Desember har vært mer travel enn til vanlig, for i tillegg til vanlige juleforberedelser så har eldste jenten flyttet i egen leilighet, og mamma har blitt hofteoperert - dermed har jeg hjulpet til flere steder sånn at dagene har blitt litt mer travle enn de pleier. Men jeg har kost meg med historien din, og denne koselige slutten. Julemagi, nestekjærlighet og varm juleglede, er hva jeg føler etter å ha lest den. Tusen takk, og fortsatt god jul. Klemmer <3

natheless

26.12.2017 kl.12:04

margarites: Takk til deg som tok deg tid til å lese og kommentere! Ja, det er alltid noe vi må hjelpe til med, og godt er det at vi kan. Håper datteren din er fornøyd og at moren din klarer seg fint framover. Fortsatt god jul til deg. Nå skal jeg i juleselskap og gleder meg. Juleklem :)

Søtmonsen :))

27.12.2017 kl.16:18

Fikk noen gledestårer her <3 Tusen takk til så flott et juleeventyr du har skrevet <3

natheless

27.12.2017 kl.17:15

Søtmonsen ): Hjertelig takk til deg som fulgte med helt til siste slutt. Kos deg videre i romjulen :)

HeidiElise

28.12.2017 kl.12:48

Likte veldig godt fortellingen din. Noe av det første jeg gjorde hver morgen var å lese neste del. Så gjør det gjerne igjen. Takk for en koselig adventskalender! :)

Ønsker deg en god romjul!

natheless

28.12.2017 kl.18:32

HeidiElise: Tusen takk. Ja, vi får se til neste advent, kanskje det blir nok en fortelling da. Kos deg videre i jula! :)

fjellgeitbundingen

28.12.2017 kl.12:56

Hei, og nå har jeg endelig hatt tid å sette meg ned å lese fra 13 til 24 desember, og for en fin historie som ventet og du tegner så herlig. En bok verdig er det. Takk for at du deler så vakkert med oss, du fineste :)

natheless

28.12.2017 kl.18:33

fjellgeitbundingen: Koselig du tok deg tid og kommenterte. Tusen takk skal du ha. Kos deg i kvelden :)

fjellgeitbundingen

29.12.2017 kl.09:57

Det var en koselig kveld i går. Masse egentid, tv og strikk :)

natheless

29.12.2017 kl.10:14

fjellgeitbundingen: Så godt med noen rolige dager. Kos deg videre! :)

Skriv en ny kommentar

natheless

natheless

61, Fredrikstad

Her vil jeg vise foto fra natur, mat, interiør og skrive litt. Natheless betyr "Ikke desto mindre". Hvorfor jeg kalte bloggen det, var en ren tilfeldighet. Jeg valgte egentlig et helt annet navn, men det var opptatt. Da bladde jeg gjennom ordboka og fant dette, Natheless. Synes det var et spennende ord som ikke desto mindre ga meg tid til litt undring. Ønsker alle som titter innom velkommen til min blogg.

Kategorier

Arkiv