Granskuddsirup!

Frister det deg? Vaniljeyoghurt med granskuddsirup!

Granskudd i mai har så fin farge og de er så myke at de kan spiser rett fra treet. De smaker friskt av vår! Noen ganger er jeg flink og plukker med meg noen av dem hjem. I år ble det juni innen jeg fikk gjort det, men det gikk greit. Etter den kalde våren var ikke skuddene blitt for lange enda! De må plukkes før de blir over to og en halv centimeter, synes jeg.

Så var det hjem til kokingen. Jeg la alle granskuddene i en kjele og fylte på vann så de var dekket. Tjue minutter fikk de koke, før jeg silte dem av gjennom et kaffefilter jeg balanserte ned i en dørslag. Etter å ha målt opp væsken, blandet jeg det med sukker. Tre deler vann og to deler sukker. Ja, det er søtt, men det er jo sirup det blir! Så kokte det til det byttet farge til rosagyllent. Det tar ca. en time, eller litt mer.

Hell noen dråper på en iskald tallerken for å se om den “drar” seg sammen. Når du synes den har passe konsistens, tar du det vekk  fra plata. Du kan godt servere sirupen litt varm til is, det er deilig. Jeg liker å ringle over litt på yoghurten min, eller på pannekakene, på vafler og på krem. Sirupen er også god til ost, fiken, spekemat og nøtter, flatbrød og kjeks!

Jeg lager aldri mengder, for sirupen skal bare være til kos en gang i blant. Pluss at jeg kan glede meg til å lage ny til neste år.
Jeg kokte av seks deciliter granskudd og det ble nok for meg. Det blir ca. tre desiliter sirup.

Men om jeg har lyst i morgen, så kan jeg  plukke en haug til, for her er det massevis igjen på grantrærne.

#mat #foto
23 kommentarer
    1. Fine bilder, og det så godt ut. Granskuddsirup laget jeg i forfjor, og har enda litt igjen. Jeg likte det, men det skal veldig lite til for å få god smak så den varte lenger enn jeg trodde.
      Liker det godt på vaniljeis! Og på kesam. Men nå fikk jeg flere ideer hos deg. 🙂

    2. Flaggermusvinger: Tusen hjertelig! Ja, det er godt, men jeg vil ikke ha for mye, for det er ganske drøyt også. Det er sikkert enda mer vi kan bruke det til, som glassering av stek for eksempel. Jeg har spist det til spekemat og flatbrød også, det glemte jeg å fortelle i innlegget. Men det er vel bare fantasien som stopper oss! :)Ha en fin kveld 🙂

    3. Oh genialt må jeg si 😀 Det der så fristende ut å prøve, bare at jeg tør ikke går ut i skogen for der er det enda mer orm og flått…. Den sirupen ser jo sååå delikat og fresh ut, flinke, flinke deg <3 godklæmme og kos deg med sirup og alt 😀

    4. ladyaugust: Tror du ikke du kan sende gitaristen da???? Han kan jo ta på digre gummistøvler og hansker, så fikser han det. Søtt og godt er det jammen kan du si til han!!!! Klemsiklem til deg i kvelden:)

    5. Har du noengang sett en gitarist inni skauen? Hahahaha da tror jeg at jeg må lokke med at det er gitarsalg inni der eller noe for gitarister løper ikke ut i skogen ikke om de må engang, men tanken er god <3 Men såklart man må jo prøve :DDDDDD <3

    6. ladyaugust: Jeg tenkte at han ville gjøre det for diiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin skyld jeg. Men at han ikke vil i skogen???? Der er det jo musikk å finne vet jeg. Susing i trekroene og bekkens klukking passer fint til gitarspill!

    7. Jaaaa det burde han såklart 😀 Sånn musikk gitaristen liker finnes ikke inni skogen, i alle fall ikke de skogene jeg har vært inni, men nydelig med musikk fra bekken som klukker og fugla som synger og trærne som gror <3

    8. jeg skulle vært like fornuftig som du,har igjen granskudd sirup fra både sist vår og våren før det 🙂 den førte er som den svarte sirupen vi kjøper,mørk og tykktflytande i fjor ble den rød og fin og passe saustykk til is og yoghurt :)) deilig det er sikkert

    9. Ååå, så delikat. Sikkert ganske sunt også….sjøl om det er en del sukker. Går jo kanskje an å bruke økologisk rårørsukker. Jeg er LITT sunn av meg…men ikke så VELDIG mye! 😉

    10. fruensvilje: Jeg har også laget sirup som ble så mørk og tykk. En gang ble det faktiskt sukkertøy av det,for jeg kokte det leeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeenge. Men de måtte pakkes ett og ett i cellofan for ikke å klistre seg sammen. Den jobben gjør jeg ikke om igjen. Jeg har blitt flink til å teste så den blir som den skal ja. 🙂

    11. karidansen: Nei, jeg tror ikke det er så sunt, selv om noen hevder det hjelper mot en hel masse. Massevis av sukker jo!!!! Aner ikke om man kan bruke økologisk. Jeg har det bare til kos en gang i blandt, og da er der helt greit! 🙂 Ha en fin kveld 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg