Eldgammel…..

Gamlebyen er gammel, det er sant, men jeg følte meg like gammel selv i dag. Vi planka å sykle til byen, men det orket jeg ikke. Så ble det bilen da, og parkering, før vi gikk en tur i Gamlebyen i våren. Sakte, som en eldgammel dame! Jeg liker det ikke. Men jeg fikk sett blomstene, spist lunsj og gått en tur på markedet.

Her som det pleier å være så koselig å gå rundt. I dag var det koselig nok, men kroppen ville slett ikke. Det ble ikke lange stunden, før vi gikk hjem igjen. Koranaslappheten har enda ikke sluppet taket i meg. Tålmodigheten lenge leve.

Grønn suppe!

Ja, det ble en liten tallerken med neslesuppe på meg. Jeg kokte ikke egg til den denne gangen, men pyntet med litt agurk og tomat på en grillpinne, bare fordi det ble litt farger. Suppen var god nok uten annet enn et knekkebrød.

Her kommer oppskriften på min variant av grønn suppe i våren. Det er de første små bladene av neslen som kommer om våren du skal bruke. Når neslen er mellom fem og ti cm høy! Men du kan godt bruke nye skudd senere på året også. Når du har skåret ned neslene kommer det jo nye skudd om du ikke fjerner rota.

NESLESUPPE

3 dl friske hakkede nesleblader

1-2 ss smør

2 ss hvetemel blandes i 1-2 dl kaldt vann

8 dl god kjøttkraft, eller 8 dl vann og to buljongterninger

litt salt

2 dl fløte

Bruk hansker, så du ikke brenner deg når du plukker det inn. Ha fortsatt hansker på når du tar av bladene fra den tykke stilken og vasker bladene godt. Har du ikke hansker så tre plastposer inn på hendene.

De voksne kan holde hele neslen ned i kokende vann en liten stund og så kan barna plukke bladene av stilkene uten å brenne seg. Men skal du lage suppe med barn, vil de jo gjøre jobben selv. Da dropper man å dyppe det i kokende vann. Ungene må beholder hanskene på. Så kan de renser og vaske det selv. Våre barn har plukket, vasket og renset, hakket og fikset med hansker på, selv om hanskene var alt for store. De var bare tre år første gangen de forsøkte seg.

Eller la de voksne gjøre hovedjobben, og så kan barna fikse det de klarer.

Hakk bladene grovt opp. Legg de i kokende vann i en kjele i  3-4 minutter.

Rør inn smøret. Tilsett kraft.

Rør sammen hvetemel med vann, og hell det i en stråle ned i suppen. La det koke i ca.  5-6 minutter. Kjør alt sammen med en stavmikser. Smak til med salt og fløte. Sil den av før servering så du er sikker på å få vekk «ulumskheter»! Server suppen varm med for eksempel halve hardkokte egg, skiver av røkt pølse, grovt brød og smør.

Hos meg har de ofte fått stikke ut pølseskivene med en liten stjernepepperkakeform. Så blir det litt ekstra pynt i suppen for ungene.

I farten!!!

Våren er i farten og jeg skulle jammen ønske jeg var like i farten som den! Men det er deilig  bare gå en rolig tur i hagen også.

Hos meg er det blått i blått om dagen av fioler og stemor i gresset og et hav av perleblomster i bedet.

Jeg plukket så fine Et par egg har jeg også framme enda. Egg er vår!

God fredag til dere. Hos meg var det brennesle under trappa! Kanskje det brått blir neslesuppe!

Kom mai…..

Over skyene er himmelen blå, heter det jo! Jammen er himmelen blå her om dagen. Blå, fordi jeg ser en lysning i koroanaen, og blå fordi det er en soldag. Formen er ganske god igjen, selv om jeg fortsatt kjenner at det “lugger” litt i kroppen. Men ute er det skikkelig vår, og alt spretter ut på en gang.

I går kveld spiste jeg er gjøkesyreblomst. Det må jeg liksom alltid gjøre en gang i våren. Den smaker syrlig, og gir minner om barndommen. Heggen er snart i blomst, og morelltrærne i nabolaget har snart blomster. Det går mot mai. Kom mai du skjønne milde……

Skogstur i nærheten.

I går kveld måtte jeg bare ta meg en tur ut. Kroppen hadde fått hvile nok tenkte jeg. Men jeg kom ikke langt. Energinivået var og er helt på bunnen, så det nyttet ikke å anstrenge seg det minste. En liten bakke var mer enn nok til at jeg nesten mistet pusten. Korona er ikke gøy.

Heldigvis trenger jeg ikke gå langt fra huset vårt for å kjenne litt på skogens ro.

Bare noen minutter fra meg, ligger hogstfeltet. Stille og fint var det der inne og fuglene sang.

Det var fint å bare stå der å lytte.

Fjorårsgresset lå der så brunt og fint enda, før det nye spirer. Jeg vet at her vandrer rådyr, elg og grevling i natten. Ugler og hauker holder til i trærne, og jeg så en tiurrøy her  for litt siden. Ungfuruene hadde fått gjennomgå av elgen, som har feid horna dine. I skogbunnen blomstrer kreklingen. Jeg er heldig som har skogen så nær. Det er gull når kroppen ikke er i form til de lange turene.

Orker ikke…..

Det er ikke hver dag jeg orker så mye nå, men innimellom går det ganske greit. Da har jeg heklet og strikket litt. Det har blitt en hvit sommerveske, og jeg er snart klar med et sitteunderlag.

Siden nyttår har jeg jobbet hardt for å få på festdrakten til 17.mai. Det har ikke vært lett. I dag prøvde jeg den igjen. Joda, nå får jeg faktisk igjen glidelåsen i livet, men jeg skal jo puste også!!!!! Så merkelig at kroppen forandrer seg. Nå veier jeg like mye som da jeg fikk den på sist, men livvidden er ikke som før. Så irriterende. Jeg trodde jeg hadde klart det nå. Det var en stor skuffelse, men det er enda tre uker til den maidagen da. Kanskje om jeg klarer en kilo eller to innen det, så går det? Jeg skal jo mer ned, så jeg fortsetter jo med livstilendringen min, selv om det ikke var plass til en bunadsskjorte ned i den festdrakten. Orker jeg mer? Ja!

Helse del 13

Joda, det går framover med både formen og vekta. En halv kilo til ned, og det føles som ren lykke midt i koronasykdommen. Jeg har ikke mistet matlysten, selv om jeg  ikke har vanlig smak. Tunga kjennes ut som om den har brent seg på kaffe eller noe. Da svir liksom alt av krydder på den sarte tunga. Jeg orket ikke spise min egen hjemmelagde lapskaus her om dagen, for den var vondt. Alt smakte pepper, og da hadde jeg ikke hatt i mer enn normalt heller. Mannen min bare lo av det, for han koste seg. Trim blir det heller ikke stort av, for jeg er andpusten av å gå opp trappa her. I går vasket jeg håret og fønte det. Etterpå var det bare å skifte, for feberen den var ikke snill med kroppen. Men sånn går dagene da. Blogging blir det lite av også, men jeg leser litt hos dere av og til. Nå er jeg fornøyd med blogging for nå. Godstolen og pleddet venter……….

Hagen blomstrer.

Så mange fine farger det er der ute allerede. På noen dager har hagen skikkelig eksplodert i farger.

Til og med magnoliaen viser rosa knopper. Perleblomster har jeg et hav av og skilla, minihjerter, hvitveis og annet. Herlighet så fint. Ei blågresstuste jeg kjøpte i fjor har overlevd vinteren, så den må jeg visst plante i større potte. Bare jeg blir frisk igjen, så skal jeg fikse det, og mer til. Godt å ha noe å se fram til, for i dag orker jeg ikke annet enn å knipse noen bilder der ute. Nyt dagen!

Vondt i håret!

Har du hatt vondt i håret noen gang? Det hadde jeg da jeg våknet i dag. Koronaen hadde gjort det sånn. En rar følelse når man skal gre håret og hodebunnen er øm. Jeg kan ofte være sånn når jeg har feber, og litt feber har jeg visst om dagen. Som liten hadde jeg også vondt i håret. Særlig når jeg hadde hatt stramme fletter en hel dag eller hestehale, og så skulle jeg ta det opp igjen. Eller når vi lå med ruller om natten for å få krøller. Merkelig rart å ha vondt i håret liksom, men det er vel heller ømhet i hodebunnen det er. Men som liten sa vi at vi hadde vondt i håret, og det kom jeg til å tenke på i dag.