Mot kaldere tider….

Nå begynner det! Sakte forandres naturen i høsten. I morgen er det oktober, og mye løv har allerede falt av trærne.Men enda er det mye farger å se. Kaldere vinder rusker i oss, og det er snart tid for å ta fram varmere klær. Vemodig? Ja, litt, men samtidig er det så fint med alle skiftningene i naturen.

Når sola skinte på gyllent løv i helga, ble det stemning og når himmelen fyltes av regntunge skyer, ble det virkelig liv i vinden. Det føltes som om jeg kunne fly avsted!

Enda er det både insekter og blomster der ute, og som sola kan varme en septemberdag! Men nå venter andre tider, for i morgen er det oktober.

Se den soppen av en sky jeg tok bilde av i går kveld!Lurer på hva slags vær de fikk under den raringen! Her kom det ikke en regndråpe. Men i dag ligger tåka over skogen, og det er bare å kjenne på roen som omslutter alt og alle. Det går mot kaldere tider.

Litt av hvert om dagen….

Her går jeg i tanker om et nytt år! Det går fort mot 2020.Hva med en kalender? Men skal jeg ha tegninger eller foto? Fryktelig vanskelig å velge, og enda verre er det at jeg har hauger med tegninger og foto å velge i. Litt luksusproblem dette da, men jeg får snart bestemme meg her. Lurte litt på å lage et nytt adventskalenderhefte også, men nå er jeg med i to andres julehefter i år, så det får kanskje være nok. Levlandligs juleblad kommer i oktober og jeg er så spent. Jeg er med der med to tegninger og en tekst. Litt senere kommer det en lokalt julehefte der jeg også tegner en del. Gøy!

Strikker litt i høsten også. Dukken måtte prøve det og hun ble da fin. Det er en stor dukke, så genseren er i 3-4 år! Morsomt med å drive med litt av hvert.

Jeg har begynt på en ny genser nå. Jeg hadde et sånt mønster å min genser da jeg var fire, nå blir det en ny som jeg kanskje selger på julemarked. Koselig med et håndarbeide i kvelden. Ønsker alle en god helg!

Høstjevndøgn

Nå er sommeren virkelig over. Høstjevndøgn, døgnet de sier har like lang dag som natt, er her. Nå er det bare å vente på nye farger på løv og gress.

Men enda lyser det i blomster der ute. Dette er en krans av harekløver. Hvor lenge den varer aner jeg ikke, men det gjør ikke noe.

Jeg så haren i harekløveren også. Men den var i farten!!!!

I helga hadde vi i hvertfall her sør, skikkelig sommerfølelse. Folk badet der jeg var, men det fristet ikke meg akkurat. Det var herlig å sitte i sola og kjenne hvordan den varmet i ansiktet.Smögen bød på reker og fiskebåter som vanlig.

Jeg liker årstidene, så nå er det bare å se fram til en forandring.

Selv om det ikke er så stor aktivitet her på bloggen min lenger, så kan dere som titter innom få denne lille bildekavalkaden fra helga.

Svaner var det masse av, og de holdt oppvisning i solnedgangen.

Så nå er det bare å glede seg til mer høst, men farger, mer stearinlys og mer pledd og puter.

Papirposepotte.

I dag så jeg på godmorgennorge, og der viste de at potter av papirposer var trendig. Jammen er jeg trendig helt av meg selv.

Jeg kjøpte plommer for et par uker siden og de var i så fine poser. Brått ble den en av dem knyttet rundt en potte med lyng.

Om det vil renne gjennom når jeg vanner? Nei, min lyng skal tørke inn av seg selv. Da står den der, beholder fargen og pynter opp helt til jeg blir lei.

Matplanlegning.

Kake? Ja takk, sier jeg, selv midt i uken. Kan man det da? Selvfølgelig. Det gjelder bare å velge noe som er uten for mye sukker. Her ble det en mandelbunn med sukrin i stedet for sukker, masse frukt og bær. Om du vil ha fete saker som iskrem, pisket kremfløte eller en tykk vaniljesaus ved siden av, er jo din sak. Jeg tok en skje lettrømme.Pærene er kokt i saft uten sukker, så de fikk den fine fargen.Mat må man ha til familien. Jeg liker å forberede meg med forskjellig. Det er godt å ha i frysa, og lettvint å ta opp til en rask middag. I går ble det steking av 50 kjøttkaker, laging av kjøttboller og et par kjøttpuddinger ble det også. Blomkål ble forvellet til en god suppe en eller annen dag. Fårikål ble det til middag, for det hadde vi virkelig gledet oss til.

Artig å lage kjøttboller. En sånn plastposekakesprøyte ble fylt med medisterfarse og så klipte jeg av en passende tupp. Etterpå var det bare å sprøyte ut et par centimeter av gangen, kutte det med en kniv og så var kjøttbollen på plass i kokende kraft. Gleder meg til ertesuppe!

Nypesuppe har jeg også laget litt av. Med et melisdryss, ble det jammen tanker om en vinter som skal komme. En skje med is måtte til og gjett om det smakte. Koselig å planlegge middager og desserter. Jeg lager ofte opp matretter en dag i uka, så er det mye som lett kan lages til fort de andre dagene i uka.Herlig å forberede mat. I dag blir det rester av fårikål!

Eplefest!

Det begynner å bli høst. Fint å feire det litt også. Jeg bakte eplekake og da ble tre epler skrelt. Skallet og kjernehusene kokte jeg med 2 dl vann, krydret med litt nellik og ingefær, tilsatte litt sitronsaft, kanel og honning.

Væsken ble silt av. Så hadde jeg eplegløgg med hakkede mandler og rosiner. Skallene smakte så godt, at jeg spiste noen av dem også, før jeg kom på at de kunne brukes til kakepynt til eplekaken min.

Kaken er en helt vanlig mørdeigkake, med epler. Jeg kjørte hele deigblandingen sammen i hurtigmikseren.Da gikk det så fort.

100 g smør

1 1/2 dl sukker

3 dl hvetemel

1/2 ts bakepulver

1 egg

Klem deigen ut i en 20 cm form. Skrell og del tre epler i båter og trykk dem ned i deigen.

På toppen blandet jeg en rømmeblanding. Et beger med laktosefri lettrømme, men du må gjerne bruke det som egentlig skal være der, skikkelig sæterrømme, 1/2 dl sukker, 1 1/2 ts vaniljesukker og to egg.

Stek den ved 180-200 grader. Min ovn steker ikke jevnt, så kaken ble litt mørk på ene siden. Men hva gjør det?

Jeg har aldri forsøkt meg på sånt før, men det står en lignende oppskrift i Norsk Ukeblad denne uka, og det måtte jo prøves. Epleskallene ble dandert til en rose og så drysset jeg på litt melis og hakkede mandler. Om det smakte? Fortreffelig. Litt sånn stekt ostekakesmak med epler. Vil du ha litt ekstra, er det bare å ringle over litt karamellsaus og servere med is eller pisket krem. God helg når den kommer!

Lukk døra….

Symbolsk kan vi lukke døra for sommeren og åpne før høsten. De sier at når man lukker en dør, så åpnes det alltid et vindu der framme. Men hva om fingrene ligger i klem i døra, eller jakken er klemt fast så man ikke kommer videre? Ja, det kan få fram mange tanker. Jeg synes denne døra var fin med sin slitte maling, i et hus som ikke lenger er i bruk.Foran en annen dør hadde det vokst seg fram en fin gran. Tenk å få pynte den med lys i det nysnøen faller? Det hadde vært vakkert.

Fortsatt er det blomster igjen, i alle farger. Om ikke lenge farges løvet der ute i gult og oransje. Det er faktisk noe jeg gleder meg til hvert år.

Vi har hatt en del regn i det siste, og vanndråpene pynter opp både her og der. Rogen har jeg plukket inn til pynt og noen nyper skal bli til herlig suppe.

Skogen bugner av sopp i år, både spiselige og ikke spiselige. Vakre er de alle, der de lyser opp i skogbunnen. Vi har hentet inn mengder med kantareller og`nå  ligger de ferdig forvellet i fryseren. Så fint å ta fram utover til kjøttmiddager av alle slag eller til en enkel eggepanne.

Livet der ute går videre mot kaldere dager. Tiuren er i farten etter knopper og skudd, hesten spiser fortsatt gress og froskene begynner å bli store. Det blir mer og mer høst, så nå kan vi lukke døra til sommeren for i år.

Skjønner ikke noe….

Hei igjen. Jeg skjønner ikke noe om dagen. Hvorfor funker ikke bloglovin lenger? Har det skjedd noe der i sommer eller? Jeg kommer jo ikke inn til en av dere den veien. Det står at dere ikke har lagt ut noe i det siste, og det er jo tull. Jeg ser jo nye innlegg dukker opp både her og der. Men det er vel sånn det er. Er man utenfor blogg en stund, så forstår man ikke hva som har skjedd.

Her skinner sola i dag og jeg har gått en lang tur på skogsveiene. Så masse mygg? Det vil vel si at sommeren slett ikke er over enda. Å så jeg som kjøpte høstlyng og plommer idag, pluss epler til eplekake. Hmmm. Ja, da er det vel bare å nyte solskinnet så lenge det varer, og ikke tenke høst enda.

September….

Så var det brått september. Ute regner det i dag og det er skikkelig høstlig. Jeg tegner juletegninger og måtte spille en julesang for å komme i stemning. Koselig er det, synes jeg. Jeg har noen oppdrag med illustrasjoner i julehefter, så julenissene har trippet fram over arkene mine i hele sommer. Nå er det bare tre måneder til desember, og innen det må jo alt være på plass. Sånn går dagene med litt av hvert. Jeg hadde trodd jeg skulle komme bedre i gang med blogg i august, men sånn ble det ikke. Mye reising og dertil dårlig nett, har gjort at det ikke har vært lett hverken å legge ut nytt selv eller følge med overalt. Insta og face er enklere på den måten, for man kan ofte lese overskifter og se noen bilder med dårlig nett også. Men sånn er det, jeg tenker at det finnes en tid til alt.

Formen har ikke vært god det siste året, så jeg skal liksom ta det med ro her!!! Det er ikke lett, men det å tegne er veldig avslappende i hvert fall. Trimme skal jeg også og hjelp, gå ned mer i vekt! Høyt blodtrykk er ikke å spøke med, så jeg er flink nå. Her skal det bare bli bedre tenker jeg. Jeg vil ikke begynne med tabletter, før alle andre ting er utprøvd. Litt tungt innlegg kanskje, men sånn er også dagene. Om vi ikke har det litt “mørkt” i mellom, så vil vi heller ikke sette pris på det “lyse”! Jeg spiller videre min musikk, og med tente stearinlys og kaffe går det så fint så.