En dag igjen!

Siste dag i november! Nå gjelder det å bli klar før advent setter inn. Husker dere jeg fortalte at jeg hadde fått tak i litt saueull? Her ser dere resultatet. Et ullhjerte. Jeg hermet etter noe jeg så i et gammelt blad.

Det til venstre var det som sto i bladet og det til høyre er mitt!

I morgen er det første desember og da starter jeg årets adventseventyr. Det er en historie som vil gå hver dag fram til julekveld. Fortsatt er det mye igjen før jeg er klar med tegninger og tekst framover, men jeg tar en dag av gangen.Som vanlig skriver jeg underveis. I morgen starter det uansett. Vil du følge med?

#foto #advent #adventskalender #jul #foto #blogg #hobby

Drømmer i svarthvitt.

Noen ganger drømmer jeg i svarthvitt. Tilbake i tid og tanker. Den gangen alle bakte brød selv og det duftet nystekt da vi kom inn døra etter at skoledagen var slutt. Mødrene var hjemme den gangen jeg var liten, og ingen behøvde nøkkel rundt halsen heller. Vi låste ikke dørene før alle skulle sove. Alle i nabolaget banket på døra og gikk rett inn. Kaffen sto og putret på vedovnene og ingen gikk uten at de hadde fått en kopp. Sånn var det.

Trygt og godt med hjembakt brød. Nei da, alle hadde det ikke sånn. Noen kom hjem til tomt hus den gangen, da som nå, alt var ikke svarthvitt. Det fantes varianter da som nå, men min barndom var trygg.

Skrelte, kokte poteter sto på bordet hver dag, Kjøttkaker og kotletter, røkte pølser, stekt flesk med duppe, stek på søndag og en gang i uken var det fisk. Det hendte det var pannekaker, og det var stas. Dessert hadde vi alltid. Enten en grøt av et eller annet slag, eller så tok vi oppdelt flatbrød med melk og sukker på. Litt artig å tenke på, og fint å minnes. Tror ikke jeg har spist flatbrødsoll siden den gang.

#foto #hverdag #svarthvitt #blogg

Ikke dyrt!

Det trenger ikke koste all verden for å pynte til advent og  jul. Kongler, litt granbar, noen kuler og røde sløyfer gjør mye. Jeg fant fram noen gamle sandkakeformer og la dem ned i et Norgesglass. Fint med minnene om hun som bakte kaker i disse formene, og det er dekorativt. Rådyrene synes jeg var så søte da jeg så dem i en butikk i dag, men de var grønne. Hva så? De fikk et par strøk med hvitmaling, og så var de klare til å live opp på brettet mitt. De kostet ti kroner stykke de rådyrene, for de er egentlig viskelær.

Noen gamle pepperkakeutstikkere fikk også komme fram. Nærmere jul skal jeg tre silkebånd eller lignede i dem og henge dem til pynt på en grein eller kanskje på juletreet. En formkake til kaffen hadde jeg også. Den fikk jeg i helga og med litt melis, ble det tanker om snø og kos. Heldigvis trenger det ikke koste så mye for å få litt forandring. Plukk fram det du har og bruk det sammen med litt granbar, kongler og kvister. Brått smiler vinterpynten til deg også.

#foto #hobby #blogg #fantasi #advent #jul

Takk og takk.

Jeg føler at jeg har mye å takke for! I helga var det full fart på julemarked og da jeg kom hjem, lå det post til meg på benken. Brev fra Frodith! Froggepremie! Jeg hadde glemt hele froggingen jeg, men fordi jeg deltok, fikk jeg verdens fineste neglefil! Hjertelig takk Frodith. Denne var supersøt, akkurat som deg.

Så må jeg takke nissen min som stilte opp nok en gang på julemarked. Dukkelisa hadde en voldsom ønskeliste i år, men nissen var like tålmodig.

Jeg kan jo takke det lille rådyret som passet på gården jeg besøkte i helga.

Dette er bilder fra et gammelt blad. Jeg måtte viser dere det. Jeg fikk sove hos søsteren min i helga og hun hadde mange fine blader jeg fikk lese da jeg ikke klarte å sove. Ser du hjertet der til høyre. Jeg er så takknemlig for at jeg fikk kjøpt ull av en husfliddame så jeg kan forsøke meg på en sånn dekorasjon!

Til slutt får jeg takke for at jeg kom levende hjem igjen. Fy for et kjøreføre de siste dagene. Vi har hatt masse snø, så regn, haggel, tordenvær og tåke, rimfrost, is, saltede og strødde veier, islagde og livsfarlige kjørestrekninger,mer snø og mer regn. Litt av et førjulevær. I dag ligger tåka over skogen og jeg er så takknemlig for at jeg er trygt hjemme igjen hos meg selv. Nå er det først jobb som gjelder og etterpå skal jeg finne fram til advent i vårt eget hjem. Jeg gleder meg.

#blogg #hverdag #advent #foto #natur #friluft #jul

Adventsgodt

Ikke alle liker å bake kaker, men å lage litt gotteri er jo også gøy. Smånissene lurte veldig på hva jeg drev med i går. Jeg prøvde en ny oppskrift og diktet litt til den. Når man ikke har det man skal ha, kan man improvisere. 4 plater kokesjokolade ble smeltet over vannbad sammen med 25 g smør. Så hakket jeg 1 dl mandler og 1 dl peanøtter i hurigmikseren før jeg helte det i den smeltede sjokoladen. Til slutt slapp jeg opp i 1 dl rosiner, 10 oppdelte, tørre aprikoser, 1/2 dl kokos og 2 dl japansk ris. Så var det å skynde seg å røre rundt før det stivnet, bre det ut over et bakepapir og trykke det flatt. Jeg tredde en plastpose inn på hånden, da gikk jobben greit uten søl. Etter en time i kjøleskapet skar jeg det forsiktig opp i ruter på 2 x 2 cm,uten å ta det fra hverandre og satte det kaldt i noen timer til. Da fikk det fint å dele dem fra hverandre i biter.

Jeg lagde enda flere poser med lakrismandler også, før jeg kunne rydde den avkjølte sjokoladekosen ned i en stor boks. Men noen måtte vi smake på til kaffen. Jeg la sjokoladebitene opp på et fat og drysset over litt rosiner, peanøtter, kokos og aprikoser. Det smakte godt, med litt sånn kakaosmak. Skulle ønske det hadde smakt mer sjokolade. Burde jeg brukt 70% tro? Men det er gøy med hjemmelaget uansett. I oppskriften rørte de inn friske bringebær ved siden av minimashmallows og nøtter i sjokoladen. Sikkert godt det også, men sånne ting hadde jeg ikke i hus.

#mat #blogg #advent #jul #sjokolade #foto

Vinteren kom, og gikk.

For en stemning! Jeg manglet bare lyden av hesteskyssen med dombjeller, skiene og kjelken. Dette var i går. I dag er alt borte og det regner så det plasker. Litt av en kontrast i været, og været snakker vi om, ofte. Ikke stort å gjøre med. Vi får ta det som det kommer.

Jeg jobber litt med en julekalenderfortelling til bloggen i år også. Den passer for alle med et barnslig sind. Noen tegninger er allerede på gang, og farger må til. Neste uke roer det seg ned for meg med jobb, og gjett om jeg gleder meg til å få noen fine dager. Jeg skal finne fram litt adventspynt og riktig kose meg. Men først er det noen skikkelig, hektiske dager framover. Så jeg sier hei og hå over skog og land, og god helg allerede.

#foto #blogg #vinter #advent

Oppnedfat.

Så godt egentlig, at det ikke er første advent før til neste helg. Jeg trodde det var starten til søndag. Men fjerde advent er på julaften i år. Men sånn er det. Likevel er det tid for forberedelser.

Jeg er litt opptatt av å bruke det vi har, til nye ting. Denne gangen fant jeg fram et firkantet serveringsfat med sokkel. Det passet meg fint til adventsstake. Jeg snudde fatet på hodet og prøvde meg fram med litt av hvert.

Jo da, jeg forsøkte med det vanlige, flate, runde fatet også, men det ble mer høyde på det oppnedfatet. Jeg har fire like lysestaker som jeg har kjøpte på Plantasjen i fjor. Nå ble lysetakene med hvite lys satt på fatet og en sammenbundet dekorasjon ble plassert i den hule foten av fatet. Hvert lys fikk en engel til pynt og så var det klart. Jeg forsøkte en gang til, for dette er ikke limt fast og kan varieres i det uendelige. Med litt andre farger på den løse dekorasjonen passet de to englene fint som pynt. Nå gleder jeg meg til endelig advent kommer. 

#blogg #advent #foto #dekorasjon

Vinterhvitt.

Nei, dette er ikke betalt reklame. Jeg fikk bare lov til å ta bilder for å viser dere hvor fint det kan være med vinterhvitt. Se det treet med roser, snø og fine dusker. Det var nisser og nissejenter i hvitt, som gir lys og hygge.

Sånne butikker gir meg inspirasjon og ideer til å pynte mot adventstid. Nei da, jeg trenger ikke kjøpe alt for å bli lykkelig. Jeg kan selv ta fram mine hvite lys og pynte dem med adventstall, jeg kan gå i skogen og plukke inn furu og gran, ta fram adventsstjerna og glede meg til helga.

I dag må jeg fikse en advetnskrans til de fire lysene og hvordan den blir vet jeg ikke enda? Men jeg tror det blir noe i vinterhvitt denne gangen.

#foto #blogg #advent #jul #stemning

Bakst.

Så var det kvelden igjen. Dagene raser avgårde her. Nå er Nordlandslefsene klare, og jeg har prøvesmakt til en kaffekopp. Resten gikk rett i frysa, ellers tror jeg det brått forsvinner!!!

Koselig å bake, men det tok lenger tid enn jeg hadde beregnet. Brått var jeg tom for mel? Så var det en tur til butikken, før jeg fikk kjevlet ut resten. Noen ble tynne og andre tykke, for dette er jeg ikke en mester i akkurat. Men det ser koselig hjemmelaget ut da!

Det ble en fin stabel som skulle smøres med en sukker, kanel og smørblanding.

Det ble nærmere 100 snipper! Halvparten skal vi selv ha til jul, og den andre halvdelen blir med til markedskaffen.

Tidligere denne uken ble det tre langpanner med honningkake og gjett om det duftet jul her. Nydelig med krydder som ingefær, nellik og kanel. Jeg spiser honningkaken med smør og brunost på. Joda, jeg er visst allerede godt i gang til advent. God helg.

#foto #blogg #vinter #advent #mat #kaker

Liv i leieren.

Gjett om det er liv i leieren. Fugler kommer, forsyner seg og flyr.

Tekannen er et populært spisested for de modige ser det ut til.Kjøttmeis og blåmeis tar for seg.

Men de har fått konkurranse. En spettemeis har jammen funnet en av spiseplassene. Skjærene har forsøkt seg, men de liker ikke opphenget og kvister jeg har pyntet med. Trostene har lyst på epler, men jeg har lagt noen på bakken i blomsterbedet, så de er fornøyde. Finker har jeg sett og gjerdesmetten kommer av og til. Herlig å se på dem der ute. Nå blir det spennende å se hva annet som dukker opp.

#foto #blogg #natur #friluftsliv #vinter #fugler