Vil du bli med, så heng på?

Nok en gang en adventskalenderhistorie, eller? Jeg håper dere vil ha det, for jeg har satt i gang i år, som så mange år før. Jeg startet denne tradisjonen i 2008, på bloggen jeg da hadde. Men år etter år har det blitt et eventyr i advent, også etter at jeg startet her. Denne gangen handler det om livet på gårdene jeg har laget det siste året. Etter hvert som jeg bygde husene, kom det også en fantasi om hvem som bodde der. Håper du vil følge med?

Dette er hovedgården. Her bor Hans, Mari og Ole!

Huset nede i bakken, på bildet til venstre, leier Oda med barna Inger og Astrid. Det er en gammel husmannsplass, som Hans eier. Hedvik har sitt hjem på nabogården lenger inn i ned i grenda. Her har hun fått lov å bo i bryggerhuset. Hans driver sin gård på gamlemåten med hester. Han har ikke brydd seg så mye om å ha de nymotens greiene, med elektrisitet og motorer enda.

Men naboen, der Hedvik bor, har skaffet seg en liten traktor, selv om han har en hest også. I alle rom har de fine lamper med lys fra strømselskapet.

Det går mot jul og det er tid for forberedelser i alle hus og hjem, både ute og inne. Julevasken var viktig i de dager, og ingen sluntret unna verken med vedhugging, kakebakst, eller forberedelser av mat til høytiden.

Vil du være med å lese, så heng på fra første desember……

 

 

 

Vinter og forventning

Noe så vakkert! Vi har fått snø, og i formiddag snødde det mens en blek sol viste seg. En hare hadde hoppet i gården vår i natt. Den skulle jeg gjerne ha sett. Vinteren er vakker, og nå håper jeg snøen blir liggende litt. Det gir så finfint lys!

I går begynte jeg skikkelig på julebaksten, og den ble god. Koselig med besøk i går kveld som spiste og var fornøyd. Nå nærmer det seg desember og advent. Jeg gleder meg!

Pjuskeroser!

I går viste jeg dere roser, og i dag lager vi en pjuskerose!!!!

Kopipapir er det jeg bruker. Del arket i fire fra kortsiden. Brett bitene og klipp inn litt brede hakk, før du limer og ruller det sammen til det som blir som midten i blomsten. Om du bruker alle fire remsene eller velger å bruke bare en eller to, er opp til deg. Jeg har brukt to til det i midten hos meg.

Så tar du et nytt ark og bretter det på langsiden, en gang. Klipp inn så tynt du kan hele veien bort. Snu arket så det blir buer og lim det sammen nederst. Så limer du det fast til midtstykket. Etterpå må du dandere det lit, så du får åpnet blomsten.

Du kan sikkert bruke farget ark på midtstykket, men jeg valgte å male det litt med sort vannfarge. Så var pjuskeblomsten klar.

De er gøyale på gavene, men også vakre sammen med kvister og edelgran til julebordet.

Roser til gavene.

Pynter du gavene du skal gi bort? Jeg gjør ikke det med alle, men det er artig å fikse litt. Gaver som jeg pynter har jeg framme som dekorasjon fram i mot julekveld. I år, som andre år, bruker jeg papir til det. Roser er artig. Disse er laget av vanlig kopipapir, men du kan bruke alt fra avispapir, tapetrester eller fargede ark.

Om du klipper ut noe som ligner dette, kan du lage roser.

Jeg brukte en sånn plastdigs til å legge såpestykket på som mal! Arket brettet jeg sammen, så jeg klipte ut mange deler på en gang. Det første arket legger du bladene tett sammen og limer, så det danner midten av rosen. Neste ark limer du  bare fast til det forrige i midten, lag på lag. Ikke legg de rett over hverandre, men forskyv bladene litt for hver “runde”!

Sånn fortsetter du til rosen er stor nok for deg. Vil du pynte litt ekstra bruker du en blyant og ruller kronbladene litt den ene eller den andre veien. Eller du kan brette eller krølle bladene litt. Bruk fantasien. Rosene er fine på julebordet også. Du kan lage marsipanroser på nesten samme måte.

Lykke til om du forsøker deg.

Stemning.

I dag ble det en tur på julemarked i Gamlebyen. Nissen var på plass med hunden sin, til stor glede for barna. Toget tøffet rundt, og det var så mye fint å se på.

Det ble en tur innom flere gallerier, og ikke minst pepperkakebyen.

Julekrybba var på plass, og været var perfekt.

Men det var viktig å kle seg godt, for varmt er det jo ikke på denne tiden av året. Så fine skyformasjoner ut på dagen. Jeg lurer på om det blir nordlys i kveld? I går fikk jeg bare et lite skimt av det før det var over.

Øve!

Jeg øvde litt på å lage en adventsstake i går. Litt mose og gran, lysslynge, stjerner og fire lysestaker i sort på et brett. Lysene var brukte, så jeg prøvetente dem for å se. Tror jeg skal kjøpe meg noen grønne lys til advent.

Jeg tok fram skøytene mine også, for det er vintertid. De skøytene hadde jeg sa jeg var liten, men nå er de stive og ubrukelige. Men som pynt er de fine. Jeg har tegnet på mine, men jeg ser andre har limt på serviettdecoupage!

Enda er det en uke til advent, men litt vinterpynt er koselig på denne tiden. Hjertene har jeg skåret ut selv av noen treskiver jeg fikk av broren min. Adventsstaken har jeg satt kaldt nå, så granbaret holder seg. Så er det bare å glede meg til adventshelga som kommer.

 

Om en uke?

Om en uke er det advent, men jeg kan da ikke trenge å vente så lenge i år? Det er jo fjerde advent på julaften! Mange av naboene våre har allerede tent utelysene. Jeg satte de på, så er det klart, men jeg tenner de ikke før på lørdag har jeg bestemt. En hjertekrans kom opp på veggen der ute.

Lyng og dompaper pynter opp, og den rustne krona har kommet inn. Jeg synes den er fin nå som den er brun. Da jeg lette fram litt av hvert, kom Maria, Josef og Jesusbarnet fram. Den esken hadde jeg glemt at jeg hadde kjøpt på salget etter forårsjula. Jeg kjøpte det, og håper at de i år har laget hyrder, vismenn og diverse, men det har de vel neppe. Koselig blir det uansett å sette fram igjen det man har, og gjøre de nærmeste ukene lysere med alt ute og inne.

Svibler, atsjo!!!!

Så hyggelig å få svibler i gave. Jeg pyntet opp med mose, rådyr, ski og edelgran. Men jeg tåler ikke svibler!!!!! Vet du hva jeg gjør? Nå skal de stå inne til knoppene viser seg, men så havner de ute på terrassen. Jeg kan ikke ha sånt inne, for da blir jeg dessverre syk med hodepine, nysing og snufsing. Men der ute kan de da pynte opp leeeeenge. Blir det ikke for kaldt, så holder de i mange flere uker ute enn inne. Koselig!

Tanker

Vi traff på disse i sommer. Er det reinsdyra til nissen tro? Hvem er Rudolf?

Ja, det er mye rart man kan tenke på når man går tur og blir overrasket. Men det er vel slike sannsynlig at vi møtte Rudolf, som at alle disse figurene blir levende om vinden snur!