Hallovenn

Hvorfor ikke? Hallo venn, i stedet for halloween? Har du det bra i en ny uke? Nå går det mot november. Jeg har tatt fram vanter, pannebånd og luer, men ute er det elleve grader og nesten sol. Det skikkelig høstlig, og vakkert.

Her ble Halloween feiret på lørdag med over førti barn på døra, så jeg tror ikke det kommer noen i dag. Men jeg tenner lys i gresskaret og koser meg selv i kvelden, tenker jeg.

Enda blomstrer det der ute i oktobers siste dag for i år. Så hallo venn, nyt dagen!

Mer regn?

For noen fine farger det fortsatt er der ute. I natt er det igjen spådd regn, og det blir vel nye vanndråper overalt.

Men løvet raser av trærne i rekordfart så det er vel snart over med fargeglade trær. Vått og fuktig var det i skogbunnen.

Selv om vi har fått mye regn, trodde jeg, så ser det ut som om noen igjen har dratt ut proppen i dammene inne på skogen. Så rart? Her bor salamanderlarvene gjennom vinteren. Uten vann, hva blir det da? Så om det blir regn hele neste uke til ende så er det greit for meg. Vannmagasinene? Ja, de trenger vel også påfyll før kulda fryser alt til is her i landet. Ha en fin ny uke, uansett vær!

Siste vers….

Oktober synger på siste verset. Nå gleder jeg meg til november. Her feirer nabobarna Halloween i kveld, og jeg er klar med godteri. Ja da, jeg vet at den dagen er på mandag, men for at barna skal kose seg skikkelig i helga legger vårt Vel den feiringen til nærmeste lørdag. Ute blir det tent bål og det er servering til alle i mørket. Fint for ungene, selv om jeg ikke er så tilhenger av dette egentlig.

Men jeg gleder meg altså til november. Nå skal alt oransje vekk, og jeg skal ha en rolig måned med kongler, kvister, grønt som furu og gran, masse stearinlys i hvitt, kakao, pledd, saueskinn og puter. Like koselig hvert år, synes jeg. Høsten er over for denne gang, og vi går inn i vinteren, selv om jeg neppe tror vi får snø med det første……

Helse

Som en skog av trær der jeg ikke finner fram, som sorte fugler over meg.

Ja da, jeg skulle skrevet om helse i går, men da hadde jeg ikke helse!!! 🙂 Kroppen orket ingenting den dagen, så det var bare å holde seg i ro, spy eller sove. Noen dager er sånn, og hvorfor??? Aner ikke jeg. Det er ikke ofte jeg spyr, men når hodepina blir for ille, så kommer det også. Ble det for mye på mandag? Ja, mulig det. Jeg var hjemme i barndomsriket og der tømte jeg alt av keramikk fra julebua vår. Nå er den tiden over, og uthusene der skal brukes til annet. Hvorfor vi avslutter? En skal ha en operasjon, en har langtids syk, jeg sliter med mitt og de siste klarer slett ikke alt dette uten oss andre.

Koronaen gjorde sitt. Vi kunne ikke ha åpent på noen år, og da var det ganske greit å avslutte etterpå. Vi snakket om det i sommer, og ble enige om at det var stopp, etter over 25 år. Det har vært artig og spennende, utfordrene og kreativt, men vi kan ikke klare det uten at alle er på topp. Det krever sine menn og kvinner dette her.

Jeg ryddet ut eske på eske med boller og lysestaker, figurer og julepynt. Da jeg kom hjem på kvelden, kjente jeg at jeg hadde brukt alt for mye energi. Jeg satte meg rolig ned og gjorde ingenting. Men likevel våknet jeg med den migrenen i går da. Ikke annet å gjøre enn å sitte der til det gikk over.

Helsa er viktig, og det er viktig å kjenne sin begrensning. Jeg er superglad for at jeg ikke skal forberede julebu i år. Når formen ikke er god er det godt å bestemme tempoet selv. Mine ting skal jeg klare her hjemme, som å få på plass juleheftet og bestille julekort, skrive og tegne, sy og strikke, jobbe med mine ting og leve. Men det er rart å avslutte noe. Nå er det bare å stenge den “døra”, og gå videre……

Litt av hvert på en onsdag.

Her er det soppår. Sånne mengder av disse her. Aner ikke hva de heter, en de er fotogene. Neppe spiselige. De vokser på trestubber overalt. Artig å se. Her ligger tåka over oss som grøt i dag, men det er helt greit det. Jeg jobber med på siste innspurt på juleheftet og bestilling av julekort. Fem uker til desember, så det er bare å stå på.

 

En rå potet kanskje?

I dag har jeg vært på landet, og der har de tatt opp alle potene nå. Liker du rå poteter? Som barn spiste jeg det ofte og mange med meg, Vi hadde ikke tilgang på frukt hele tiden og da ble en potet erstatning for det. Vi hadde et vinterepletre i hagen. Der ble eplene forsiktig tatt ned og pakket i silkepapir før de ble lagt til modning i en eske på den kalde gangen i annen etasje hjemme. Epler fikk vi ikke før til jul, da var de søte og gode etter modningen. Men potetene vi hadde, var gode som en erstatning. Ikke alle poteter er like gode ukokte. Vi hadde en potet med gult skall og de var nydelige. Hva de het aner ingen lenger, for det var en gammel sort.

På skolen konkurrerte vi om rensemat. Vet du ikke hva det er? Etter matpakken var spist skulle vi ha noe å renset tennene med. Radene i klasserommet konkurrerte med hverandre, men slett ikke alle barn fikk med seg epler, gulrot eller kålrot. Mange av oss hadde bare poteten å ty til. Men da skrelte vi med oss flere poteter og ga til de som ikke hadde med rensemat. Så kunne vår rekke få stjerne på tavla. Premien var for eksempel å velge eventyr til lesestunden.

Har du aldri smakt rå potet? Da må du jammen forsøke deg. Det er mange slag å velge mellom, og på bondelandet kan selv små unger navnene på dem. Astix, Pimpernell, Blå, Troll, Beate, Ivar, Gulløye, Mandel………..

Gresskar

Så fint å lage litt lys i den mørke tiden. Gresskar er fint som lykt for en stund.

Først skar jeg en taggekant og fikk av “lokket”. Vekk med alt inni der.  Med en litt stor skje skrapte jeg kantene, så lykten ikke ble for tykk.

I år lagde jeg ikke et stort motiv, men skar litt bladranker og blomster. Jeg har et eget jern til det som jeg også bruker til linoleumsskjæring. Mange kjøper visst et sett som er for siselering, men jeg er sikker på et det får bra med annet også. Noen bruker drillen og lager masse hull. Det er bare å bruke fantasien.

Jeg tenner alltid et batterilys nede i mine gresskar. Da slår de seg på selv om kvelden og lyser en stund, og lokket kan være på hele tiden.

Jeg prøve meg med litt blomster i kanten i år. Først malte jeg gresskaret i hvitt og grønt, med litt rosa på blomstene på siden. Så morsomt å lage noe selv, og så koselig å se på i de mørke kveldene.

Farger i oktober

Herlig med farger i høsten. Jeg klarte ikke gå forbi gresskarene i butikken i år heller. Et ble med hjem. Flott å pynte med ute, og inne. Dette skal jeg skjære litt i, men det får vente litt.

Selv om sola var litt framme i dag, så var den ganske sløret i skydekket. Men farger ble det mot kvelden. Tenk nå er det bare tre dager til solformørkelse. Det blir spennende om vi får klarvær denne gangen, så vi kan se det den formiddagen.

Farge er det på løvet i skogbunnen også. Jeg synes det lignet gul julestjerne da jeg satte de sammen. Nyt de fargerike dagene, for snart kommer det andre tider for en stund.