Såååå klønete…

Hvordan i all verden bruker man dette? Det er en strammegardinstang. Jeg kjøpte den i går, og skulle henge opp en gardin på kontoret mitt, men jeg er visst ikke teknisk anlagt? Ikke vet jeg hvordan de fikser dette? Må man skru det fra hverandre eller? Jeg kan ta ut den ene skinnen og det er jo ok, men jeg skal jo stramme det opp i vinduskarmen, men hvordan? Jeg får visst klare meg uten gardin.

Utenfor har vinteren kommet med et lite dryss av snø, så jeg trenger jo ikke dekke til vinduet heller. Jeg hører sidensvansen synge og sola er på vei opp over hogstfeltet. Om jeg får opp gardinen eller ikke, det får tiden vise. Jeg skal ha en fin dag likevel, selv om jeg har blitt en skikkelig snørrunge. Jeg hater å være forkjølet, men nå var det visst min tur. Fint at det var nå, og ikke midt i jula kanskje!

Min advenstkalender er på plass. Små julelys, 24 stykker! Jeg skal tenne et og et fram mot julekveld.

Fredag er det, og julebordhelg. Om jeg orker å reise i selskap ander jeg ikke enda? Men sånn er det bare, jeg skal uansett kose meg mot advent.

Adventsvindu.

Fortsatt regner det her hos oss, og det er grått og nesten mørkt hele dagen. Da var det litt koselig å starte forsiktig med å pynte litt til advent. I dag fikk jeg vasket kjøkkenet. Det ble litt julemusikk også. Jeg har en vinduskarm i furu og den metter jeg med grønnsåpe. Gjett om den dufter godt etterpå.

Så kom en enkel adventsstake på plass. Fire like lysestaker etter hverandre og så har jeg pyntet med hjemmelaget julekrybbe i keramikk og stjerner. Synes det ble fin stemning. Men jeg finner ikke det ene lyset mitt? Så det ble tre batterilys og et vanlig. Innen advent har jeg nok funnet det siste batterilyset får jeg håpe. Koselig med levende lys, men det er bedre med batteri når man skal sitte på den benken under vinduet.

Teller ned….

Ja, jeg er sliten etter julemessehelga. Nå er alt ryddet vekk og alle har kjørt hjem til sitt. Her ble kjelleren full av julenisser, engler, duker og diverse. Litt har kommet på plass, men etter en stund lukket jeg døra til gangen der nede og tok meg en kaffe i fred og ro. Jammen blir man sliten av å ha det hyggelig også. Vi har spilt julemusikk og pratet med mange i helga. Nå er det litt tilbake til hverdagen. Tenk til helga er det første advent. Et par kakeslag er klare og så har jeg kjøpte pepperkaker da. Men først har jeg et minemarked jeg skal være med på, før roen igjen senker seg over dagene. Det gleder jeg meg til. Jeg teller ned til første desember.

Ikke alt blir vellykket!

Dette var ikke lett, så vellykket ble det slett ikke. Å pynte pepperkaker med melisglasur var vanskeligere enn hva jeg hadde forestilt meg.

Klart jeg har pyntet pepperkaker før med både melis og nonstop. Det har gått så lett som en plett, men dette her, var ikke gjort på en to tre. Jeg er kjempeglad for at jeg forsøkte med bare en eggehvite, sitronsaft og melis og ikke med fire eggehviter som det sto i oppskriften. Min porsjon var mer en nok for en førstegangsdame i faget. Blandingen skulle vispes, så den ble hvit og tykk. Så skulle man tegne konturene på kaken. Lett tenkte jeg, men hadde jeg rett konsistens?

Så skulle man blande litt vann i røren,så den ble mer flytende og fylle opp hulrommene. Men min røre ble for tynn og den stakkars snømannen ble veldig tynn til slutt. Det rant over med melis kan man si! :

Først lignet de spøkelser og etter litt søl med rød kondittorfarge, ble det ikke bedre. Jeg tror jeg skal hold meg til stjerner og prikker som jeg føler at jeg mestrer. Men gode er de! Peppekaker med skikkelig søtsmak!

Når du blir gammel…

I minnebøkene vi skrev da jeg var liten, sto det mye rart. “Når du blir gammel og ingen vil ha deg, sett deg på taket og la kråka ta deg!” Ganske ille egentlig, men det var visst humor. Ingen av oss små tenkte vel på at vi skulle bli gamle så fort.

Denne dukken satt og tenkte på sin ungdom og ønsket seg tilbake. Kunne hun få ønsket sitt oppfylt? Det går ikke å få tilbake ungdommen for oss, men for dukker er det mulig. Jeg synes denne damen var virkelig søt. Hun hadde passet på syskrinet sitt i mange år. Hun satt på lokket av en kurv full av sytråder og på fanget hadde hun en pute til alle spisse nåler og knappenåler. Håret var begynt å løsne og klærne var støvete. Jeg fikk den fordi hun som hadde den, mente jeg kunne bruke det til noe nytt! Det var ikke annet enn å ta det hele i fra hverandre, som en skikkelig foryngelsesprosess.

Med ny parykk og en skikkelig vask, ble hun som ny. Hun smilte forsiktig til foryngelsen og lurte på hva som nå skulle komme?

Etter noen timer hadde hun fått ny kjole med trekkebånd nederst. Hva hadde skjedd? Hun var plutselig forandret fra syskrinkone til en liten pysjpassejente. For om man åpner kjolen i bunnen, er det plass til en pysj om dagen. Nå kan hun sitte på en seng og være til pynt i årevis framover. Hode og armer er av porselen, så dette er ikke en dukke man kan sveive rundt med akkurat.

Jeg synes hun ble skikkelig søt. Redesign! Nå behøver hun ikke å sette seg på taket og la kråka ta henne, for plutselig var hun dukkeung igjen.

Bakedag.

I dag var det min tur til å bake. Det ble litt av hvert. Først honningkake som skal med på julemessen, men vi må da ha litt kaker selv også. Etter litt jobb ble det kokosmakroner og sjokoladekjeks i boksene. Lurt å starte litt med julebaksten. Vi synes det smaker best til advent. Men noe vil jeg ha i fryseren også. Nå har jeg en upyntet ostekake, kanelsnurrer med perlesukker, rundstykker og Luciaboller klare. Hvor lenge dette varer? Ja, det er umulig å si, men jeg er sikker på at det meste er borte innen jula ringes inn. Så godt som det lukter! Klart jeg måtte smake litt selv. Luksus på en mandag!

Litt av hvert….

Noen av dere undrer dere kanskje over hvorfor jeg gidder å legge ut det samme på to blogger! Men det blir bare sånn, når ikke blogg.no lenger har avtale med “Blogg til bok”! Noe av det jeg lager her, synes jeg er fint å få i bokform, og da har jeg løst det på denne måten. Det jeg vil ta vare på, som oppskrifter og hobbyideer, legger jeg over i den andre bloggen, og så kan jeg lage en bok når året er omme. Jeg rir liksom to hester på en gang da kanskje.

Jeg har malt litt om dagen og ikke alt er lyst og vennlig akkurat. Det siste her er en skisse, og jeg aner ikke hva det blir av det til slutt. Litt sånn er livet også. Det finnes lyse og mørke dager, snille og slemme tanker, kloke og sinte kommenterer og minner. Det er mye man skal forholde seg til i livet. Nå går det mot vinter og kulde. Men før vi vet ordet av det er det vår igjen.

Fri form…

Hvorfor må fyrstekaken ha gitter? Ikke alltid lett å får det pent heller. Denne gangen forsøkte jeg meg med løvblader i stedet!

Nei, jeg hadde ikke en utstikker til løv. Men det gikk fint med en hjerteutstikker. Så skar jeg inn litt her og der, til det lignet løv.

Ble veldig fornøyd med den pynten. Godt smakte den også.

Julehefter…

Jeg vet det enda er en stund til jul, men advent nærmer seg skikkelig. Er du en av de som gleder seg hvert år til kalendere og julehefter, marsipan og pepperkaker? Det gjør jeg.

I år er det ekstra gøy, for jeg har selv kreert en kunstkalender med mine egne tegninger for 2020. A 4 er størrelsen her. Den kan kjøpes av meg for 200,- kr inkl. porto.

Så lagde jeg JUL FOR ALLE! Min adventskalender er et eventyr som handler om en katt som kommer på avveie. Jeg tror barna vil like tanken på jenta, katten og nissen, mens de voksne vil tenke på hva historien handler om. Vil du kjøpe det av med meg, så si ifra, 200,- kr inkl porto. Historien  handler litt om det å ta vare på hverandre, kanskje snakke litt med naboen vår, hilse på nye i gata og åpne opp for nytt i våre liv.

Det er i 24, deler. Heftet er A5, det vil si 21 x 15 cm. 32 sider med tekst og mine tegninger til. Historien heter JUL FOR ALLE. Dette passer for de fra 3 til 100 år, som har et barnslig sind. Jeg tror at barna vil være opptatt av katten, nissen og jenta, mens de voksne sikkert vil tenke over innholdet.Jeg gleder meg til å dele historien med dere, for det er ingen andre enn meg har lest den enda!

Juleheftet Landlig Jul kom visst også denne uken, selv om det sto i Lev Landlig at det kom 15.november? Der er jeg med, og har skrevet en histories med to illustrasjoner, og et dikt. Mektig stolt av å få være med der. Det andre heftet er lokalt og heter Julekurven.Ikke midre stolt av det samarbeidet! Utrolig morsomt, og for en ære!

Her i nabolaget har vi en klubb som heter Skribentene. Der er jeg altså også med. Jeg har en julehistorie og 9 helsideillustrasjoner, pluss noen små tegninger. Heftet heter Julekurven og selges i bokhandel i Sarpsborg og på huset ISarpsborg, der det blir bildeutstilling om litt. Jul jul, jul tenker du kanskje nå, eller fnyser av at det er tidlig. Jeg liker forventningen og gleden over stemning og hygge. Her tennes det lys i kvelden og jeg har bittelitt edelgran framme, bare fordi det lukter så godt. Julehefter meg koselig lesning, sier jeg ja til, men all julepynt det får vente enda en god stund.

På igjen!

Så var det på igjen. Snart julemarked på gården. Mye som skal på plass. Heldigvis har jeg hentet både mose og kongler, før snøen kom og dekket alt der ute.

Det er egentlig ikke lite som skal til heller! Jeg trodde jeg hadde grankongler til en haug med kranser, men det holdt til en litt stor en. Koselig å sitte der å binde kranser og lage dekorasjoner. Halmkransene ble dekket av mose og kvisthjertene fikk litt edelgran. Jeg gikk tom for lim til limpistolen. Typisk. Ute regner det i snøen, så det er ikke så fristende å kjøre ut heller. Men enda har jeg da ganske god tid.

Det ble å hjelpe seg med ståltråd da. Jeg synes den konglekransen ble fin likevel jeg. Nå mangler det bare roser og kongler på dekorasjoenene, så er det klart. Litt hver dag, så kommer jeg nok i mål i år også.