Månen.

I går kveld var månen rød da den kom opp over skogen. Dessverre var trærne i veien, men det var fint likevel. Det fikk meg til å nynne på en vise fra min barndom. Vi hørte alltid på ønskekonserten  på mandagskveldene da. Søstrene Bjørklund sang en sang om månen. “Si det igjen i måneskinn, gi meg igjen ditt varme hjerte. Månene er de unges lykkevenn, si det igjen, og det er lyst tryllerei.”

Om jeg husker ordene rett, vet jeg ikke for jeg har ikke teksten på denne sangen.

Etter hvert som månene steg, ble den gul og siden nesten hvit.

“Se månens hvite kuppel, som henger i en snor, den sender tusen tanker, når den seiler. Hver stråle er et ønske om kjærlighets små ord, som i en sang med kor. Åååå å, si det igjen i måneskinn. Gi meg igjen ditt varme hjerte. Månen er de unges lykkevenn, si det igjen, og det er lyst trylleri.”

#foto #måne #måne #måneskinn

Nytelse.

For et vær og for en herlig natur. Sommerkvelder i mai er utrolig fint. På dagtid er det alt for varmt for trimturer nå, så jeg gikk ikke avsted før myggene lekte og svarttrosten sang.

Selv om bildet ble utydelig, må jeg viser dere det! Se den herlige bukken da! Lenge sto den å stirret på meg i kvelden, før den “bjeffet” til og forsvant.

Rådyrmammaen sto i skyggen og koste seg, og overalt blomstrer det noe veldig.

Vel hjemme lagde jeg meg et glass med gløgg i kvelden. Joda, gløgg smaker godt kaldt også, og jeg nyter det i sommeren. Dette er en eplegløgg med kanel, ferdig kjøpt i butikken ved juletid. Nå blandet jeg den med sitronskiver, rosiner, oppdelt eple og med pynt av blomster. En ren nytelse i sommernatten.

#natur #blogg #sommer #gløgg #foto

Litt av en plante!

Kjenner du potteplanten myrt? Mange har den som stueplante her hos oss. Men den vokser vilt i varmere strøk, som for eksempel ved Middelhavet og i Afrika. Den avgir en nydelig duft om du stryker over bladene.Planten kan bli gammel, om man steller den riktig. Jeg kjøpte meg en ny her om dagen. Den var så vakker med de mørke, grønne bladene og hvite blomster. Men hver gang jeg ser en blomstrende myrt, tenker jeg tilbake. Da jeg var liten betydde blomstrende myrt, at det snart ville komme død i familien. Alle knopper ble behørig plukket bort av de eldre damene, både hos dem selv og om de var på besøk hos andre som ikke fulgte med!!!! Jeg så ikke en myrt blomstre, før jeg var voksen. Nye generasjoner smiler av de gamle tradisjonene, for det er jo dessverre sånn, at det stadig dør noen i alle familier, om myrten blomstrer eller ikke.

Mange kaller myrten for brudemyrt. Før bandt de små kranser eller hestesko som de hang i tynne silkebånd fra brudebuketten. Noen hadde kroner bundet av tynn ståltråd som var dekket av myrt. Planten betydde renhet og jomfruelighet. Med en myrteplante i huset ville det bli kjærlighet, ro og lykke i hjemmet. For hver datter i huset som ble født skulle det settes en ny stikling.Da ville planten være stor og fin den dagen hun skulle gifte seg. Det er mye artig å lese om denne planten. De brukte den til te, og da fikk de visst ikke barn! Joda, planten er spiselig, selv om det ikke akkurat frister meg. Blomstene kan brukes til å pynte en salat med. Bærene som eventuelt kommer, er også spiselige.

Planten ble brukt i begravelser, for duften av bladenes eteriske oljer sammen med hvite nelliker, luktet godt. Rart å tenke på at en plante gjennom tiden kunne ha en så stor betyding og plass i folks hjem. Jeg liker den. Den er lett å klippe til som bonsai, men den vil ikke tørke ut eller ha det for varmt. Myrten ble brukt til å farge garn, helbrede urinveisinfeksjoner og diare, men det morsomme er at i det gamle Hellas ble bærene knust og brukt til å farge håret sort. Jeg kunne skrevet mye mer om denne planten, men dette får vel være nok for denne gang.

Mine små myrtehestesko henger nå til pynt på speillysestaken i kjøkkenet. De skal få tørke og glede meg en lang stund.

#blomster #myrt #blogg #sommer #natur

Sementpotte.

Her er min nye kunst. Utrolig gøy med hjemmelaget. Nei da, det er ikke helt klart enda, men jeg måtte bare se hvordan det kunne bli med litt blomster. Ballen har jeg laget før. Det er en plastball som det ble klipt et hull i, og for så å ble fylt med sement. Etter noen dagen dro jeg vekk all plast og fram kom en sementball.

Hva jeg har gjort her? Klipt opp et gammelt badehåndkle i et par store firkanter. Så blandet jeg sementen med vann og rørte i vei med en pinne. Noen bruker drillen med en slags visp på til dette, men det hadde ikke jeg. Så la jeg håndklebiten ned i massen og passet på at alt ble helt vått av sement. På forhånd hadde jeg bygd meg et stativ som jeg dekket med plast før jeg la håndkleet over og formet det  til. Det kjendeligste var å vente på at det skulle tørke. Det tok et par døgn før det var herdet. Jeg fikk ikke ut den potten jeg hadde i bunnen! Men det gjorde ikke noe. Jeg klipte vekk den verste plasten og ferdig med det. Neste potte skal jeg gjøre annerledes, så det ikke skjer igjen.

Jeg ser at jeg må legge på et lag til for å dekke alt litt bedre. Nå er det bare å brette opp ermene og fortsette. Jeg skal ha en potte til tror jeg.

#foto #hobby #sementpynt #dekorasjon #blogg #hage

Duft av syrin hele året!

Naturen er full av fine muligheter. Jeg har før vist dere at jeg pynter muffinskremen om våren med syrinblomster, men vi kan lage syrinsukker også.

Her har vi en hel syrinhekk inne på skogen helt gratis. Men jeg er sikker på at om du har en nabo med syrin, så får du plukke litt om du spør. Kanskje du kan friste eieren med en glass syrinsukker etterpå. Rens syrinene for insekter, blader og små blomsterfester. Vask dem forsiktig litt av gangen i et dørslag. La de renne av seg på et tørkepapir eller et kjøkkenhåndkle. Føn dem forsiktig tørre, om de ikke tørker godt nok på egenhånd. Legg blomstene lagvis med sukker i pene glass. Oppbevar det tørt og mørkt. Rør litt rundt i sukkeret av og til.

Så er det klart til å lukte på eller drysse over vafler, pletter eller pannekaker.Blomstene i sukkerglasset vil visne litt etter hvert. Om de blir brune kan du plukke dem vekk, men de er spiselige, så det er bare for at det skal være pent, at de tar vekk de som blir litt stygge. Duft av syrin kan jeg ha hele året i dette glasset mitt.

Hos meg blir flere av glassene til gaver sammen med litt granskuddsirup. Jeg satte det ned i en fin gjennomsiktig plasteske og la inn en ark der det sto hva det skulle brukes til. Koselig å dele med seg av naturens gleder.

#blogg #foto #syrinsukker #mat #hobby #natur

Sommer i mai.

For noen solnedganger vi har hatt i mai. Jeg kar knipset kameraet varmt mer enn en kveld.

Elgene kommer seg fort inn i krattskogen for å få unna mygg og andre innsekter. De forsvinner nesten i det grønne.

Rådyret bjeffet i kvelden. Kalven ligger i enga, men bilder fikk jeg ikke denne gangen. Fuglene er i full aktivitet og her starter måltrosten sangen sin før det lysner om morgenen. Fint  å følge med på livet der ute når jeg kan. Det er sommer i mai.

#foto #blogg #sommer #natur #friluftsliv

Liv og røre.

For en røre. Det er ikke lett å være andemor når det er lavvann og tangslipp. Vannet inne ved land er jo fullt av grønn guffe. Ikke lett å forsere for bittesmå unger.

Men de klarte det og kom seg trygt ut i åpent vann. Tolv små nøster hadde kommet ut av eggene til andemor denne gangen. Herlig å se. Nå blir det spennende å se hvor mange hun klarer å fø opp. Det er mange glupske måker i nærheten. Men natur er natur, ikke noe man får gjort noe med.

Bekkeblommen lyste i sola. Disse svanene var ikke helt klare til å bygge rede enda.

Andre steder er de i full gang allerede. Det er liv og røre i naturen og det er herlig!

 

#natur #frilsuftsliv #blogg #vår #sommer #foto

Morsom mat!

Nå er det mye morsomt å finne der ute, som kan spises og pyntes med. I helgen fant jeg masse almefrø. De er på sitt beste i mai/juni og passer fint i salaten. Jeg plukket vekk stilkene og puttet noen i munnen.

Ja, jeg vet at de er spiselige og det er veldig viktig å vite, før man forsøker seg på vekster i naturen. Almefrø smaker friskt og om du tygger noen så kjenner du en fin nøttesmak. Morsomt å bruke i en salat med skinke, gul ost, tomater, rømme og agurk. Med et rundstykke ved siden av, ble dette en fin lunsj for meg. De spede bladene fra bøk, lønn, bjørk, løvetann, lind, gjøkesyre, meldestokk og skvallerkål kan også brukes. Salaten kan pyntes med for eksempel stemorsblomster, rognblomster, kløver eller gressløkblomster. 

Jeg var heldig å fant en diger tue med løpstikke. Den kalles også Kjærlighetsurt. Noen hadde vel blitt lei av den og kastet den ut i skogen. Nå ble det mange fine bunter til suppe i min fryse. Noe måtte jeg bruke med en gang sammen med de spede bladene til de første brenneslene.

Jeg har laget dette mange ganger om våren gjennom årene og det smaker like godt hver gang. Denne gangen kokte jeg litt lapskausblanding i suppen sammen med pølsebiter. Da ble suppen mer mettende.

3 dl friske hakkede løpstikke/nesleblader ( Det er de første små bladene som kommer om våren du skal bruke.Har du ikke løpstikke, så bruk bare nesler. )

1-2 ss smør

2 ss hvetemel

8 dl god kjøttkraft, eller 8 dl vann og to buljongterninger

litt salt og pepper

1-2 dl fløte

Bruk hansker når du plukker nesler, så du ikke brenner deg. Rens det for stilker og vask bladene godt. Hold hele neslen ned i kokende vann en liten stund, så slutter de å brenne. Grovhakk det opp. Damp bladene i kokekaret i 3-4 minutter og rør inn smøret. Tilsett kraft. Rør sammen hvetemel med litt kaldt vann, og hell det i en stråle ned i suppen. La det koke i ca 5-6 minutter. Kjør alt sammen med en stavmikser. Smak til med fløte, salt og pepper. Server suppen varm med halve hardkokte egg,eller skiver av røkt pølse og oppdelte grønnsaker, grovt brød og smør.

#mat #foto #natur #frisluftsliv #blogg

Er det en drøm?

Skulle nesten tro man drømmer. Sol hver dag, varme, blomster, badeglade unger, solkrem, solbrent, sommerfugler, grillmat, vekster av alle slag og det er bare mai!

Ja, jeg gjentar meg selv, det føles som sommer.

Det har blitt en haug med bilder av strandløken. Den er jo så vakker.

Enda vakrere ble jo blomstene da Svalestjerten tittet innom. For en vakker sommerfugl!

Jeg har hatt på meg sommertøy og gått barbent mer enn jeg gjorde i hele fjor sommer, og enda er det bare mai. Ja, jeg drømmer visst, men la meg gjøre det!

#foto #natur #blomster #helg #sommer

Gratulerer med dagen!

Papirpiken min ble malt hvit til 17.mai. Her er hun pyntet til dagen. Du finner innlegget fra den dagen jeg laget henne HER!

Morsomt å pynte opp noe man allerede har, for å få litt fres over feiringen. Bruk en dukke, bamse eller annet. Med noen sløyfebånd og blomster blir det artig å se på.

Gratulerer med dagen fra meg og min papirdukke.

#blogg #17.mai #fest #blomster #vår #foto