Grønn suppe!

Ja, det ble en liten tallerken med neslesuppe på meg. Jeg kokte ikke egg til den denne gangen, men pyntet med litt agurk og tomat på en grillpinne, bare fordi det ble litt farger. Suppen var god nok uten annet enn et knekkebrød.

Her kommer oppskriften på min variant av grønn suppe i våren. Det er de første små bladene av neslen som kommer om våren du skal bruke. Når neslen er mellom fem og ti cm høy! Men du kan godt bruke nye skudd senere på året også. Når du har skåret ned neslene kommer det jo nye skudd om du ikke fjerner rota.

NESLESUPPE

3 dl friske hakkede nesleblader

1-2 ss smør

2 ss hvetemel blandes i 1-2 dl kaldt vann

8 dl god kjøttkraft, eller 8 dl vann og to buljongterninger

litt salt

2 dl fløte

Bruk hansker, så du ikke brenner deg når du plukker det inn. Ha fortsatt hansker på når du tar av bladene fra den tykke stilken og vasker bladene godt. Har du ikke hansker så tre plastposer inn på hendene.

De voksne kan holde hele neslen ned i kokende vann en liten stund og så kan barna plukke bladene av stilkene uten å brenne seg. Men skal du lage suppe med barn, vil de jo gjøre jobben selv. Da dropper man å dyppe det i kokende vann. Ungene må beholder hanskene på. Så kan de renser og vaske det selv. Våre barn har plukket, vasket og renset, hakket og fikset med hansker på, selv om hanskene var alt for store. De var bare tre år første gangen de forsøkte seg.

Eller la de voksne gjøre hovedjobben, og så kan barna fikse det de klarer.

Hakk bladene grovt opp. Legg de i kokende vann i en kjele i  3-4 minutter.

Rør inn smøret. Tilsett kraft.

Rør sammen hvetemel med vann, og hell det i en stråle ned i suppen. La det koke i ca.  5-6 minutter. Kjør alt sammen med en stavmikser. Smak til med salt og fløte. Sil den av før servering så du er sikker på å få vekk «ulumskheter»! Server suppen varm med for eksempel halve hardkokte egg, skiver av røkt pølse, grovt brød og smør.

Hos meg har de ofte fått stikke ut pølseskivene med en liten stjernepepperkakeform. Så blir det litt ekstra pynt i suppen for ungene.

8 kommentarer

Siste innlegg