Kjøttgryte.

 

Noen spurte om oppskriften på gryta jeg serverte nyttårsaften. Jeg glemte å ta bilde av den, så der bli det et bilde jeg tok en gang tidligere da jeg serverte det samme. Det å be folk på middag kan mange ganger virke stressende. Men det handler om hva en velger å servere. Dette er ei gryte som er lett å lage. Den er vel egentlig ganske lik en finsk rett som heter Karelsk gryte. Alt kan forberedes på forhånd, og gryte kan stå der å kose seg, mens du går en tur for eksempel.

500 g lammekjøtt (eller en pakke med fårikålkjøtt med ben og det hele)

500 g svinekjøtt ( steik eller filet)

500 g oksekjøtt (grytekjøtt)

24 små sjalottløk, eller seks gule løk delt i båter

vann til det dekker kjøttet

2 ts salt

2 ts pepper

2 ts rosmarin

2 buljongterninger

frisk hakket persille til pynt

Kjøttet deles i store ?terninger? eller biter som til fårikålgryta, og legges i kjelen med løk, buljongterninger og krydder.Jeg bruker grytekjøtt av okse, gjerne oppdelte nakkekoteletter av svin eller filet og fårikålkjøtt. Liker du ikke at det blir noen ben her og der, så må du bruke stek eller benfritt grytekjøtt.

Kok det godt opp. Så skrur du plata ned, og lar det trekke i ca. tre til fire timer på svak varme.Jeg bruker kokte poteter, kålrotstappe, tyttebær og sylteagurk til. Rosenkål, blomkål eller andre grønnsaker er godt også. Bruk det du liker. Så er det bare å si værsågod til ca. åtte voksne personer. ( Er vi flere som skal spise enn åtte, så regner jeg ca 200 g kjøtt mer pr. person)

Jeg drysser over litt frisk hakket kruspersille, så det blir litt farge på gryta. Hos oss står grytene på komfyren og så forsyner folk seg selv. Da holder det seg varmt og for vertskapet er det lettvint med oppvasken også. Ingen digre fat og boller blir det da. Koselig er det også når folk kan bevege seg litt og ikke selskapet blir for stivt synes vi. Men det er jo en smakssak.

 at #foto #blogg

21 kommentarer

Siste innlegg