Flere påskeminner

Mye man tenker på i disse dager. Som jeg har fortalt dere før, barndommens påske ga meg fine minner. 1960-tallet er lenge siden for mange, og det var andre tider da. Ikke hadde vi butikken rett i nærheten, og ikke fikk vi godteri i ett sett heller. Men til høytidlighetene var det fest. Påsken var intet unntak. Vi kokte karameller og lagde røde, forkantede gelebiter med sukker på. Risboller var også vanlig, sammen med hvetedeig og kanelsnurrer. Så var det påskeriset da. Det ble pyntet med fine fjær fra hønsegården, utblåste egg som vi malte og gullpenger fra butikken som vi festet oppheng på. Hadde vi seigmenn, tredde vi tråder gjennom dem også og opp på riset kom de, sammen med noen få kjøpte, innpakkede sjokoladegg og selvfølgelig gule, små kyllinger. Hver dag så vi på dette riset og fantaserte om når vi skulle få spise herlighetene. Men det var ikke før påsken var over det.

Selvfølgelig fikk vi påskeegg på påskeaften. Det var ikke så stort akkurat. Men nok til å romme noen marsipankyllinger, litt sjokolade, nøtter og karameller. For en fryd. Jeg synes jeg enda kjenner duften i mitt påskeegg. Mitt var grønt med en lille sløyfe på.

Nabofrua vår, var av og til i hovedstaden. Hun hadde ingen barn selv og elsket å skjemme oss bort litt. Til påske kom hun alltid hjem med en stor sjokoladefigur til hver av oss naboungene. Figuren var pakket i treull og rundt den var det blank cellofan. Figurene var så søte, at vi nesten ikke ville spise dem.Jeg forsøkte her å gjenskape minnet med å legge en figur i treull og ta bilde av det, så dere skjønner hva jeg mener. Tenk deg da. Jeg var sju år og hadde akkurat lært å sykle. Men haren klemt fast på bagasjebrettet, syklet jeg lykkelig rundt i våren. Harene var jo så søte, at de måtte jeg gjemme lenge. Så kom sola!!!!! Jeg husker enda sjokolade blandet med treull i munnen. Klart det måtte spises, selv om det var smeltet. Det var ikke ofte vi fikk vår egen sjokolade!

Påske var enten vinter eller vår, alt etter når påsken kom. Var det snø var vi ute og gikk på ski hele dagen og så var det hjem til nykokte egg, kjøttkaker og gode middager. Var det vår, så gikk vi i solhellingene og så etter vårblomster, hoppet paradis og hoppetau, lekte i sandhaugen eller syklet. For en fryd å ta på småsko! Når man hele vinteren hadde labbet rundt i tunge støvler, støletter og skisko, var det nesten så man svevde av å ta på sko. Den følelsen var så god. Stæren fløytet, og av og til så vi en surrende, helt levende humle i krokusen også. Det var glede det.Har du barn i din nærhet, så finn på noe artig da! Jeg er sikker på at de kommer til å huske det minnet for resten av livet.

#foto #blogg #påske #vår
20 kommentarer

Siste innlegg