Vi har vel alle våre minner fra barndommen. Mine barnebarn sier ofte at jeg må ha vokst opp i gamle dager. Noen ganger føler jeg det virkelig sånn også, men jeg hadde det finfint! I går kjøpte jeg medisterfarse og da kom tankene, mens jeg stekte. Først var det slakt på gården og det var veldig aktivt noen dager da, med kjøtt og flesk som skulle tas vare på. Vi hadde ikke fryse, så jeg vet jo at de unge av i dag lurer på hvordan vi klarte oss? Men maten ble saltet og tørket, tilberedt og tatt vare på. Medister ble ofte laget av slakteren hos oss. Han drev forretning og hadde kverner og store maskiner til sånt. Vi leverte kjøtt og fikk farse og kjøttdeig tilbake. Mengder ble det fra vilt, svin og storfe.
Når jeg forteller om prosessen, så skjønner de unge at mine foreldre og besteforeldre hadde mengder av Norgeglass! Medisterkaken ble stekt og lagt på glass de. I matkjelleren eller boden, sto det glass på glass med hermetiske pærer og epler sammen med stekte koteletter og kjøttkaker. Vi stappet pølser også, og la de ned på glass. Utrolig rart å tenke på i dag, for jeg har arvet noen av de Norgeglassene. De unge i familien har de til knapper og kjeks, makaroni og ris. Men da jeg var liten, var de glassene gull for å oppbevare mat. Hos meg er det pærer i noen i år, men ellers er det bånd og tråd pluss gamle sandkakeformer som står der til pynt.
Jeg er også oppvokst med slakt, men vi hadde heldigvis fryser. Vi saltet noe elgkjøtt, og mamma laget rull. Den rullen, den var kjempegod! Vi stappet pølser i starten, etter hvert leverte vi kjøtt til slakteren og fikk ferdige pølser tilbake. De siste tretti årene har vi ikke laget pølser, heller ikke farse. Vi renskar alt kjøttet, og sorterte det som karbonade, gryte eller grillkjøtt. Jeg har slaktet elg i over femti år, men i år slapp jeg den jobben. Det er også slutt på elgkjøtt, dvs gratis elgkjøtt. Nye eiere på gården, nye tradisjoner. Det er min niese som har overtatt. Egentlig litt godt å kunne bruke hele høsten som man vil. Tidligere var det slik at alt måtte avtales med forbehold: Ja, vi kan det hvis det ikke blir slakt.
Ja, den rullen er god. Husker min mormor lagde det til oss. I dag har vi det så lettvint, men jeg synes vi gledet oss mer over maten før, da vi lagde alt selv. Men sånn er det! Så dyktig du har vært, jeg har aldri hatt ansvaret for slakt selv. Husker mamma også hadde det som deg! Kom det slakt, så var det bare å stille opp. Husker hun fikk et rådyr på døra en lørdagsettermiddag, det er ikke mer enn ti år siden, og hun skulle ha gjester! Men hun brettet opp ermene og delte det opp. Ja da, hun var over åtti år den gangen! De som jakter på gården nå, kommer heldigvis med dyret klart og vakumpakket. Tidene forandrer seg, og neste generasjon på gården har det mye lettere.Ha en fin helg!
jeg tror livet før var vel såå fin som i dag ,i dag stresser alle ,har ikke tid til å samle seg som familie og ungene har sluttet å leke ,kunskapen om å ta vare på maten burde alle lære for det er neimen ikke en garanti for att vi får alt vi vil ha i butikken i framtiden
Vi fikk en del fisk, kjøtt osv av folk vi kjente, familie, som jaktet osv. Var nok litt billigere enn å få kjøpt alt. Men fryser har vi alltid hatt. Men mamma laget mye som kom på glass også. Mest syltetøy da. Og fiskekaker og annet i fryseren 🙂
Vi fikk fryse da jeg var ti og det husker jeg som reine julekvelden midt i mai!!!! Syltetøy må til ja. Godt med litt ferdig til vinteren synes jeg. Ha en fin dag. Klemsiklem
Jeg er også oppvokst med slakt, men vi hadde heldigvis fryser. Vi saltet noe elgkjøtt, og mamma laget rull. Den rullen, den var kjempegod!
Vi stappet pølser i starten, etter hvert leverte vi kjøtt til slakteren og fikk ferdige pølser tilbake. De siste tretti årene har vi ikke laget pølser, heller ikke farse. Vi renskar alt kjøttet, og sorterte det som karbonade, gryte eller grillkjøtt.
Jeg har slaktet elg i over femti år, men i år slapp jeg den jobben. Det er også slutt på elgkjøtt, dvs gratis elgkjøtt. Nye eiere på gården, nye tradisjoner. Det er min niese som har overtatt.
Egentlig litt godt å kunne bruke hele høsten som man vil. Tidligere var det slik at alt måtte avtales med forbehold: Ja, vi kan det hvis det ikke blir slakt.
De medisterkakene dine, de ser kjempegode ut! 🤗
Ja, den rullen er god. Husker min mormor lagde det til oss. I dag har vi det så lettvint, men jeg synes vi gledet oss mer over maten før, da vi lagde alt selv. Men sånn er det! Så dyktig du har vært, jeg har aldri hatt ansvaret for slakt selv. Husker mamma også hadde det som deg! Kom det slakt, så var det bare å stille opp. Husker hun fikk et rådyr på døra en lørdagsettermiddag, det er ikke mer enn ti år siden, og hun skulle ha gjester! Men hun brettet opp ermene og delte det opp. Ja da, hun var over åtti år den gangen! De som jakter på gården nå, kommer heldigvis med dyret klart og vakumpakket. Tidene forandrer seg, og neste generasjon på gården har det mye lettere.Ha en fin helg!
jeg tror livet før var vel såå fin som i dag ,i dag stresser alle ,har ikke tid til å samle seg som familie og ungene har sluttet å leke ,kunskapen om å ta vare på maten burde alle lære for det er neimen ikke en garanti for att vi får alt vi vil ha i butikken i framtiden
Så enig. Jeg forsøker å lære mine det jeg kan i hvert fall, men det er ikke hver gang de vil!!!!! Ha en fin helg!
Godt å ha lært alt det, tenker jeg – og videreføre det til barn og barnebarn! Alle har godt av å vite litt om prosesser i gamle dager! Klem <3
Ja, så enig. Dette bør vi kunne litt om. Klemsiklem i helga!
Vi fikk en del fisk, kjøtt osv av folk vi kjente, familie, som jaktet osv. Var nok litt billigere enn å få kjøpt alt. Men fryser har vi alltid hatt. Men mamma laget mye som kom på glass også. Mest syltetøy da. Og fiskekaker og annet i fryseren 🙂
Vi fikk fryse da jeg var ti og det husker jeg som reine julekvelden midt i mai!!!! Syltetøy må til ja. Godt med litt ferdig til vinteren synes jeg. Ha en fin dag. Klemsiklem