Har du ikke epler selv, så finnes det jo i mengder i butikken. Ofte selger de ut poser med et par kilo for en tier her hos oss. Da blir det eplefest.
Skrelle epler er ikke alltid like gøy. Jeg er ikke så flink til å få til de tynne skallene, men det blåser jeg i. Om barn eller barnebarn vi være med å skrelle, er det bare supert det også. Blir det ikke mye som skrelles vekk da tenker du? Joda, men hva gjør det. Det eneste man må tenke på er å fjerne alt stygt og kaste det. Men ellers samler jeg alt av kjernehus, stilker og steiner sammen med skallet. De rene eplebitene blir skåret i biter og kokt til nydelig eplesyltetøy med sukker og litt sitronsaft.
Så heller jeg vann over skallene, så de nesten er dekket. Litt sukker må til, om ikke eplene er søte, og litt sitron har jeg i her også. Det får koke til det er skikkelig mørt. Ha det i et dørsalg la det renne godt av, uten å røre det. Saften blir ikke klar som til eplesaft, men hos oss blir den raskt drukket opp varm, sammen med rosiner og friske eplebiter. Noen i huset får hakkede mandler over også. Det blir eplefest det. Til slutt gned jeg litt og litt av skallet gjennom dørslaget, og det ble en stor haug med eplemos.
Så hva gjør det om eplene ikke er så vakkert skrelte! Hos meg er det bare lykke! Eplesyltetøyet skal jeg ha på riskremen på julaften, med karamellsaus og knuste pepperkaker. Gleder meg allerede.
Jeg har masse epler i fryseboks som jeg har bare delt i biter. Skal prøve å lage noe av disse:)
Fint, for da kan du jo fikse det når du vil.
Så godt! 😀
Ja, det er knallgodt 🙂
Oi, så flott! Jeg har aldri hatt annet en rød saus på riskremen, men dette hørtes ut som en spennende variant! 😀
Her vil også noen i familien fortsatt ha rød saus, men flere av oss tar min andre variant. Jeg var med å lage en bok i 2010-11 og da skulle jeg teste ut alle mulige varianter av tilbehør til riskrem. Denne varianten med knuste pepperkaker ble til hos meg litt senere. Ved boklanseringen serverte vi riskrem med eplesyltetøy, karamell og et pepperkakehjerte. Mange ble overrasket over den kombinasjonen. Nå ser vi faktisk at andre har tatt ideen og bruker den! Gøy!
Wow, så artig! 😀 Jeg er superglad i riskrem med rød saus, men tåler ikke melkeprodukter. Har derfor laget grøt av rismelk og pisket fløte av gryr. Spiser da riskrem til magen buler! Hihi 😀 Men kunne godt tenke meg å smake din variant også 😉
Artig med nye smaker innimellom, selv om rød saus også er nydelig da! 🙂
deilig ,jeg har ennå noen epler i kjelleren etter innhøsting ,på tide å få brukt dem for dei taper seg for no ,skal se om energien er stor nok i morgen :=) håper det
Ja, da er det bare å sette i gang en dag! Lykke til når du er i farten til det 🙂
lagde eplemos i dag av eplene jeg hadde på spisskamerset,har litt mer i kjelleren men vurdere å gi det lille der til fuglane ,ser kråkene er veldig glad i epler nå
Herlig med eplemos og fuglene skal jo også ha litt mat til jul!
O la la så deilig! Skikkelig eplefest <3
Tusen takk😁😁😁
Kjempesmart og såg godt ut:-)
Hjertelig takk du 🙂