Eplefest

Har du ikke epler selv, så finnes det jo i mengder i butikken. Ofte selger de ut poser med et par kilo for en tier her hos oss. Da blir det eplefest.

Skrelle epler er ikke alltid like gøy. Jeg er ikke så flink til å få til de tynne skallene, men det blåser jeg i. Om barn eller barnebarn vi være med å skrelle, er det bare supert det også. Blir det ikke mye som skrelles vekk da tenker du? Joda, men hva gjør det. Det eneste man må tenke på er å fjerne alt stygt og kaste det. Men ellers samler jeg alt av kjernehus, stilker og steiner sammen med skallet. De rene eplebitene blir skåret i biter og kokt til nydelig eplesyltetøy med sukker og litt sitronsaft.

Så heller jeg vann over skallene, så de nesten er dekket. Litt sukker må til, om ikke eplene er søte, og litt sitron har jeg i her også. Det får koke til det er skikkelig mørt. Ha det i et dørsalg la det renne godt av, uten å røre det. Saften blir ikke klar som til eplesaft, men hos oss blir den raskt drukket opp varm, sammen med rosiner og friske eplebiter. Noen i huset får hakkede mandler over også. Det blir eplefest det. Til slutt gned jeg litt og litt av skallet gjennom dørslaget, og det ble en stor haug med eplemos.

Så hva gjør det om eplene ikke er så vakkert skrelte! Hos meg er det bare lykke! Eplesyltetøyet skal jeg ha på riskremen på julaften, med karamellsaus og knuste pepperkaker. Gleder meg allerede.

16 kommentarer

Siste innlegg